awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Amanah Perlis sedia hadapi kemungkinan PRK, seru rakyat kekal tenang
Suspek utama kes Suri Narudin dituduh esok
Dua beranak rentung: Lelaki terlibat dalam kebakaran didakwa esok
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Tunggu Apple Inc selesai isu akses MyTrace di iOS - Khairy

Umavathi Ramayah
Umavathi Ramayah
11/05/2020
10:07 MYT
Tunggu Apple Inc selesai isu akses MyTrace di iOS - Khairy
Khairy Jamaluddin memberitahu, isu membabitkan versi Apple Inc bukan disebabkan pembuat aplikasi sebaliknya di peringkat Apple Inc.
Malaysia sedang menunggu kelulusan daripada Apple Inc bagi mengatasi isu pengaksesan aplikasi MyTrace, yang digunakan untuk memantau pergerakan orang ramai bagi tujuan pengesanan kontak dalam usaha membendung penularan COVID-19.
Menteri Sains dan Teknologi, Khairy Jamaluddin memberitahu, isu membabitkan versi iOS bukan disebabkan pembuat aplikasi sebaliknya di peringkat Apple Inc.
Menurutnya, aplikasi MyTrace memerlukan kebenaran untuk menggunakan fungsi Bluetooth untuk beroperasi seperti biasa.
"Macam sekarang aplikasi itu hanya berfungsi di foreground dan akan terhenti apabila pengguna beralih ke aplikasi lain," katanya dalam program Cerita di sini, pada Isnin.
Mengulas lanjut, Khairy menjelaskan isu itu bukan sahaja berlaku di Malaysia sebaliknya juga berlaku di negara-negara lain.
"Saya dimaklumkan Apple Inc sedang berusaha dengan Google untuk menyelesaikan isu ini.
"Harap dalam masa terdekat boleh selesaikan dan Apple Inc boleh mengemaskini aplikasi itu bukan sahaja di background namun juga di foreground," ujarnya.
Walaupun begitu katanya, pengguna telefon bimbit jenis Android tidak berdepan dengan masalah itu dan boleh memuat turun aplikasi MyTrace di Google PlayStore.
BACA: 'Jangan risau, saya tidak tahu anda di mana' - Khairy Jamaluddin
Topic Berkaitan
#Android
#apple inc
#CMCO
#COVID-19
#iOS
#iPhone
#Kementerian Sains dan Teknologi
#Khairy Jamaluddin
#PKPB
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan