awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Steven Spielberg sertai kelab elit EGOT selepas menang Grammy pertama
PGA Sarawak catat 23 kejayaan operasi, rampasan cecah RM35.31 juta
UNICEF salur bantuan EUR2.7 juta untuk kanak-kanak di Syria
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Umat Islam harus tahu kendalikan perbezaan - Raja Muda Perlis

Bernama
Bernama
07/01/2017
10:35 MYT
Umat Islam harus tahu kendalikan perbezaan - Raja Muda Perlis
TUANKU SYED FAIZUDDIN: Umat Islam harus tahu cara untuk mengendalikan perbezaan di antara mereka dan memanfaatkan kepelbagaian yang ada, titah Raja Muda Perlis. - Gambar fail
Umat Islam harus tahu cara untuk mengendalikan perbezaan di antara mereka dan memanfaatkan kepelbagaian yang ada, titah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.
Baginda bertitah kesatuan umat Islam bukanlah berdasarkan warna kulit, bahasa, latar sosial, negara atau keturunan tetapi berasaskan lafaz kalimah syahadah iaitu akidah yang satu.
"Umat Islam tetap terikat dengan kalimah syahadah walaupun berbeza latar pendidikan, budaya, kefahaman selain terpisah dari segi geografi, politik dan sosial.
"Pergolakan dunia hari ini mengakibatkan umat Islam kadangkala menjadi mangsa sehingga ada yang ditindas. Oleh itu peganglah pada tali Allah supaya hubungan persaudaraan Islam bertambah kukuh," titah baginda.
Baginda bertitah demikian semasa merasmikan seminar 'Ummatan Wahidah' yang disertai kira-kira 300 peserta dari enam Wilayah Andaman di Selatan Thailand di sini hari ini.
Berangkat sama pada majlis itu ialah Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.
Tuanku Syed Faizuddin bertitah program Ziarah Mahabbah ke Wilayah Andaman kali ini memfokuskan kepada Ummatan Wahidatan bermaksud umat yang bersatu dari segi akidah, hubungan persaudaraan Islam, prinsip, sikap dan tindakan.
Baginda yang juga Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) bertitah MAIPs sentiasa berusaha mencari ruang untuk kerjasama dalam bidang bersesuaian antara dua negara.
"Kita berkewajipan bekerjasama mengangkat keagungan, membersihkan nama serta imej Islam daripada terus dikaitkan dengan keburukan, keganasan dan kemunduran.
"Saya amat berharap agar hubungan ini dapat membantu memajukan umat Islam di Malaysia dan Thailand dalam pelbagai sektor terutama pendidikan dan ekonomi supaya Islam dipandang tinggi oleh umat manusia," tambah baginda.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Syed Faizuddin Putra
#Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil
#Wilayah Andaman
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan