LONDON: Jawatankuasa Bersama Vaksinasi dan Imunisasi Britain (JCVI) mengesyorkan individu yang telah menerima dos pertama vaksin COVID-19 AstraZeneca harus diberikan dos kedua vaksin yang sama mengikut jadual ditetapkan.

Pengerusinya, Profesor Wei Shen Lim berkata, individu berusia antara 18 hingga 29 tahun tanpa masalah kesihatan perlu ditawarkan suntikan alternatif lebih baik daripada vaksin AstraZeneca sekiranya ia tersedia.

Menurut Pengerusi JCVI, Professor Wei Shen Lim, maklumat yang diberikan kepada penerima vaksin dan maklumat yang diberikan kepada petugas kesihatan harus sentiasa dikemaskini.

"Mereka yang menerima dos pertama vaksin AstraZeneca harus diberi dos kedua vaksin tersebut.

"Selain itu mereka yang berusia antara 18 hingga 29 tahun yang tidak mempunyai masalah kesihatan harus ditawar vaksin selain daripada AstraZeneca," katanya.

Agensi Pengawalseliaan Produk Ubat dan Kesihatan (MHRA) berkata, ketika ini pihaknya sedang mengkaji masalah kemungkinan hubungan antara vaksin AstraZeneca dan pembekuan darah yang jarang berlaku.

Pada masa sama, agensi itu menyatakan vaksin Pfizer dan Moderna harus ditawarkan kepada individu berusia di bawah 30 tahun.

Ketua MHRA berkata, manfaat vaksin AstraZeneca terus melebihi risiko bagi sebahagian besar rakyat.