KUALA LUMPUR:Golongan rentan perlu mendapatkan pemeriksaan dan penilaian risiko daripada pakar kesihatan sebelum mendaftar untuk menerima vaksin COVID-19.

Presiden Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Awam Malaysia, Datuk Dr Zainal Ariffin Omar berkata ini bagi mengelakkan berlakunya sebarang gejala atau kesan sampingan yang tidak diingini.

“Jadi apabila sudah mendaftarkan nama untuk menerima vaksin, mereka perlu mendapatkan penilaian risiko atau kesihatan.

“Pada masa itu mereka perlu menyatakan sama ada sihat atau tidak, mempunyai sebarang penyakit, alahan dan sebaginya. Apabila sudah diluluskan untuk mengambil vaksin tersebut, kami ambil vaksin tersebut,” katanya dalam temu bual bersama Buletin AWANI pada Sabtu.

Beliau juga menasihati agar golongan yang berisiko tinggi ini memerhati kesan sampingan yang dialami susulan menerima suntikan vaksin.

“Jika ada, perlu cepat-cepat dapatkan rawatan daripada kalangan pakar perubatan.

“Perlu diingatkan bahawa setakat ini, susulan kajian dan pelaksanaan vaksinasi di luar negara, hanya kesan sampingan yang ringan sahaja yang boleh diuruskan,” katanya. 

Sebelum ini, pegawai perubatan Norway dilaporkan berkata suntikan vaksin COVID-19 mungkin terlalu berisiko untuk warga emas dan mereka yang mempunyai penyakit kronik.

Ia susulan 23 orang yang maut setelah menerima dos pertama vaksin berkenaan.