Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari akan mengumumkan manfaat lain untuk menggantikan pemberian wang khairat kematian kepada rakyat.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Setia, Halimey Abu Bakar menjelaskan, ia sekali gus menambah pelbagai faedah yang diberikan kepada rakyat sendiri oleh Kerajaan Pusat.
"Ini perbezaannya adalah semasa beliau, banyak lagi kita berikan kepada rakyat di peringkat Persekutuan sendiri yang sekarang ini berusaha beri banyak lagi kepada rakyat seluruhnya.
"Saya rasa ada manfaat lain yang akan diberi, akan diumumkan oleh Menteri Besar Selangor sendiri," katanya ketika ditemui selepas pelancaran kali kedua program Bank Makanan di sini, pada Ahad.
Jumaat lalu, kerajaan Selangor menerusi Menteri Besarnya memutuskan untuk tidak meneruskan pemberian wang khairat kematian kepada rakyat negeri ini sebaliknya warga emas yang berdaftar di bawah skim itu akan menikmati pemberian baucar Jom Shopping bernilai RM100 setahun.
Pada Sabtu, Bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, tindakan Kerajaan Selangor menghentikan pemberian sumbangan khairat kematian berjumlah RM2,500 seiring pelarasan Skim Mesra Usia Emas (SMUE) bermula 30 April ini sangat mengecewakan.
Skim itu diperkenalkan kerajaan negeri Pakatan Rakyat (PR) pada 2008 tetapi akan ditamatkan oleh kerajaan PH Mei depan.
Beliau berkata, sebelum ini, Tabung Kewangan Anak Selangor (Tawas) dan Hadiah Perkahwinan untuk Belia juga terlebih awal dibatalkan oleh kerajaan negeri.
Menurutnya, kesemua program tersebut adalah antara 14 program kebajikan di bawah Skim Merakyatkan Ekonomi Negeri Selangor yang mempunyai matlamat murni iaitu memulangkan hasil negeri kepada rakyat.
Wan Syamsul Amly
Sun Apr 28 2019

Halimey berkata, Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari akan mengumumkan manfaat lain untuk menggantikan pemberian wang khairat kematian kepada rakyat. - Gambar BERNAMA

10 Berita Pilihan - (17 Januari 2021)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Kebakaran | Bangunan Hospital Tanah Merah dalam pembinaan terbakar
Sebahagian bangunan Hospital Tanah Merah yang masih dalam pembinaan terbakar malam ini.

Kerajaan setuju bentuk Kumpulan Penasihat Kesihatan dan Saintifik COVID-19 - PM
Sehubungan itu, beliau amat mengalukan pencalonan ahli yang sesuai untuk terlibat dalam kumpulan penasihat ini.

Banjir Sarawak | Barangan keperluan asas telah dihantar ke pedalaman
Keadaan cuaca yang tidak menentu dan taburan hujan hingga Ahad memaksa Angkatan Pertahanan Awam bertindak pantas. Justeru, bantuan bekalan makanan asas dihantar ke pusat penyimpanan di pedalaman Sarawak. Kesiapsiagaan itu diambil sekiranya banjir melanda kawasan pedalaman yang memerlukan perjalanan lama.

Banjir Sarawak | Kerjasama ketua kaum dipuji
Selain itu, Mohtar turut memuji peranan ketua kampung, ketua masyarakat dan penghulu di sesuatu kawasan yang terjejas akibat banjir. Katanya, kerjasama yang diberikan memudahkan urusan pemindahan dan menyelamat. Ia sesuatu yang wajar dipuji.

Op Benteng | 17 PATI, 2 tekong ditahan dalam Op Benteng
17 pendatang tanpa izin (PATI) dan dua tekong berjaya ditahan dalam Operasi Benteng dijalankan di sempadan negara pada Sabtu. Menurut Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, turut dirampas sebanyak tujuh buah kenderaan darat yang dipercayai digunakan untuk menyeludup masuk PATI.

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Joe Biden dijangka melaksanakan beberapa perintah eksekutif termasuk menarik balik larangan kontroversi terhadap beberapa negara Islam.

PKP 2.0 | 66 individu dikompaun cuba rentas negeri / daerah
66 individu cuba merentas negeri dan daerah antara yang dikenakan kompaun oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada Sabtu. Menurut Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, secara keseluruhan pula seramai 580 daripada 608 individu yang ditahan dikenakan kompaun atas kesalahan ingkar prosedur operasi standard (SOP).

AWANI Ringkas: PM setuju tubuh kumpulan penasihat COVID-19 | Kerajaan yakin WTO akan berlaku adil
![[TERKINI] PM bersetuju bentuk kumpulan penasihat kesihatan dan saintifik COVID-19 [TERKINI] PM bersetuju bentuk kumpulan penasihat kesihatan dan saintifik COVID-19](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/TranscodedFile/31905630441610896292509/1885999_31570730741610896678610_640x360.jpg)
[TERKINI] PM bersetuju bentuk kumpulan penasihat kesihatan dan saintifik COVID-19
Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersetuju untuk membentuk kumpulan penasihat kesihatan dan saintifik COVID-19 yang berperanan memberi nasihat kepada kerajaan dalam isu menangani penularan COVID-19 dalam negara. Sehubungan itu, beliau amat mengalukan pencalonan ahli yang sesuai untuk terlibat dalam kumpulan penasihat ini.

Sebahagian Jalan Grogo, Bau-Lundu runtuh
Orang ramai dinasihatkan berhati-hati ketika melalui Jalan Grogo, Bau-Lundu susulan kejadian tanah runtuh yang meranapkan sebahagian daripada jalan dua hala tersebut.

Empat Exco Perlis jalani kuaratin di rumah
Empat Ahli Majlis Kerajaan Negeri (Exco) Perlis menjalani kuarantin di rumah sementara menunggu keputusan ujian saringan COVID-19, kata Menteri Besar Datuk Seri Azlan Man.

Tengku Razaleigh positif COVID-19
Pengerusi Jemaah Penasihat UMNO itu berada dalam keadaan sihat dan stabil serta tidak mengalami sebarang komplikasi.

UMNO lemas dalam kolam yang cetek - Shamsul Amri
Shamsul berkata, MKT UMNO kini tidak berfungsi dengan baik, hingga mengakibatkan parti itu dikuasai pihak-pihak yang berkepentingan peribadi.

Turun berat badan 5kg dapat hadiah RM300
Memetik laporan Sinar Harian, individu yang bertuah akan memenangi hadiah berjumlah RM300 daripada ADUN Jeram.

Saringan pandu lalu usaha terbaharu kekang COVID-19 di Sibu
Pusat saringan COVID-19 pandu lalu yang pertama di bandar ini dibuka hari ini bagi membantu menampung operasi di tiga pusat saringan sedia ada.

ADUN Galas Mohd Syahbuddin sahkan positif COVID-19
Perkara itu disahkan sendiri ADUN Galas, Mohd Syahbuddin Hashim menerusi hantaran Facebook miliknya sebentar tadi.

COVID-19: Lebih 2,000 penduduk di Pasai Siong jalani sekatan pergerakan
Lebih 2,000 penduduk di 19 buah rumah panjang di Sibu menjalani sekatan pergerakan ekoran penularan wabak COVID-19 di daerah itu.

Banjir: Pengusaha keropok lekor Mersing mohon bantuan kerajaan
Pengusaha keropok lekor, Abdul Halim Othman, mengakui pendapatannya merosot hampir 80 peratus kerana tiada lagi pengunjung akibat bencana banjir ketika ini.

Anggota polis cedera dilanggar kereta bekas ADUN Pulau Pinang
Mangsa mengalami kecederaan ringan manakala pemandu kereta tidak mengalami sebarang kecederaan.