awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Pilihan raya Majlis Nasional Palestin ditetapkan pada 1 November
Toleransi beragama, keselamatan rumah ibadat asas keharmonian - Ahmad Zahid
Hutan di puncak bukit berhampiran Taman Tun Abdul Razak terbakar
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Zaqhwan sasar perlumbaan di Suzuka

Astro Arena
Astro Arena
27/05/2020
22:52 MYT
Zaqhwan sasar perlumbaan di Suzuka
Pencapaian terbaik pernah diraih Zaqhwan adalah menduduki tangga kelapan pada 2016. - Astro ARENA/Gambar fail
PELUMBA pasukan Honda Asia Dream Racing, Zaqhwan Zaidi, masih belum sedia mengibar bendera putih apabila menaruh harapan untuk beraksi kemungkinan juga satu-satunya perlumbaan antarabangsa disertainya tahun ini, iaitu perlumbaan Endurance 8 Jam Suzuka, Jepun hujung tahun ini.
Kalendar perlumbaan motorsikal tahun ini menjadi samar, baik di peringkat tempatan seperti saingan Cub Prix termasuklah Kejuaraan Motorsikal Asia (ARRC) yang masih belum mengeluarkan jadual baru gara-gara penularan wabak COVID-19.
Namun ia tidak bermakna Zaqhwan tidak mempunyai sebarang sasaran untuk dikejar apabila Persekutuan Motosikal Antarabangsa (FIM) telah pun mengeluarkan jadual baru, dengan perlumbaan di Jepun itu ditunda pada November 2020.
Ia memberi kelegaan buat Zaqhwan yang memburu penampilan kelimanya dalam saingan ini, dengan pencapaian terbaik pernah diraih pelumba dari Selangor itu adalah menduduki tangga kelapan pada 2016.
"Saingan Endurance Lapan Jam masih lagi diteruskan dalam jadual yang dikeluarkan FIM. Buat masa ini, ia telah ditunda ke hujung tahun ini," katanya.
Bagaimanapun, senarai penuh dua lagi pelumba yang akan menyertainya masih belum dapat diketahui.
Dalam masa sama, Zaqhwan turut melahirkan rasa bersyukur kerana dapat bersama keluarga tahun ini beraya di tanah air, setelah empat tahun sebelum ini berada di perantauan menyertai perlumbaan.
"Saya berasa ini adalah peluang terbaik kerana telah berjauhan dengan keluarga bagi sambutan Hari Raya Aidilfitri tetapi situasi COVID-19 membenarkan saya bersama keluarga menyambut perayaan ini."
Topic Berkaitan
#COVID-19
#FIM
#Honda Asia Dream Racing
#jadual baru
#Jepun
#pelumba
#perlumbaan
#Persekutuan Motosikal Antarabangsa
#sasaran
#tunda
#Zaqhwan Zaidi
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan