awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Operasi keselamatan Haiti musnahkan rumah ketua geng ‘Barbecue’
Lelaki maut, isteri dan anak parah kemalangan di Pendang
Trump dakwa pembunuhan penunjuk perasaan di Iran "telah dihentikan"
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Zarith Sofia didenda RM27,000 simpan dan kurung anak beruang matahari

Bernama
Bernama
15/01/2020
05:40 MYT
Zarith Sofia didenda RM27,000 simpan dan kurung anak beruang matahari
Pertuduhan ke atas Zarith Sofia dibuat di bawah Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010. - BERNAMA
Bekas peserta program realiti ‘Rockanova’, Zarith Sofia didenda RM27,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini, hari ini kerana menyimpan dan mengurung anak beruang matahari di rumahnya, Jun tahun lepas.
Zarith Sofia atau nama sebenarnya, Zarith Sofia Mohd Yasin, 28, didenda RM20,000 atau penjara enam bulan bagi pertuduhan menyimpan manakala denda RM7,000 atau penjara empat bulan bagi pertuduhan mengurung haiwan itu.
Hakim Manira Mohd Nor menjatuhkan hukuman itu selepas tertuduh menukar pengakuan kepada bersalah ketika sebutan semula kes itu.
Penyanyi itu didakwa menyimpan seekor beruang matahari (Helarctos Malayanus) tidak matang iaitu hidupan liar yang dilindungi sepenuhnya di bawah Jadual Kedua Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 tanpa permit khas di kediamannya di Sentrio Pandan, Jalan 3/76D, Desa Pandan, di sini pada 8 malam, 6 Jun tahun lepas.
Pertuduhan mengikut Seksyen 69(1) Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 69(1) akta sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM200,000 atau penjara maksimum 10 tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.
Bagi pertuduhan kedua tertuduh didakwa mengurung anak beruang matahari itu di dalam premis yang tidak sesuai atau kondusif bagi keselesaan atau kesihatan hidupan liar berkenaan, di tempat dan masa sama.
Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 86(1)(c) Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 86(1) akta sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM50,000 atau maksimum setahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.
BACA: Penyanyi mengaku tidak bersalah simpan, kurung anak beruang
Terdahulu, tertuduh yang diwakili peguam Nik Muammer Hurrie Mohamad Sukri merayu hukuman berbentuk denda dengan alasan itu merupakan kesalahan pertama tertuduh dan dia tidak mempunyai rekod kesalahan lampau.
“Niat tertuduh hanyalah untuk menyelamatkan haiwan berkenaan dan tiada niat untuk mendapatkan sebarang keuntungan.
“Ketika haiwan berkenaan dijumpai oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) ia berada dalam keadaan sihat,” katanya.
Pegawai Pendakwa Jabatan Perhilitan Nazarudin Kamarudin memohon mahkamah mengenakan hukuman berbentuk pengajaran.
“Ia bagi memberi pengajaran kepada tertuduh dan masyarakat bahawa jenayah membabitkan hidupan liar adalah kesalahan yang dipandang serius oleh mahkamah di negara ini,” katanya.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#anak beruang
#beruang matahari
#hidupan liar
#hukuman berbentuk pengajaran
#jenayah
#kuruang anak beruang
#Mahkamah Sesyen
#Perhilitan
#Program Realiti
#simpan anak beruang
#Zarith Sofia Mohd Yasin
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan