MELAKA TENGAH: Jika Barisan Nasional (BN) itu parti yang ekstrem, tidak mungkin ia bertahan selama 61 tahun mentadbir negara ini, tegas Naib Presiden UMNO Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Bekas Menteri Besar Johor itu dalam catatan terbaharu di Facebooknya berkata, ia berbeza dengan Pas yang tidak pernah menang besar dalam mana-mana pilihan raya umum, kerana pada orang Melayu dan Islam, Pas sebenarnya parti yang ekstrem.

Katanya lagi, Pas kelihatan sederhana hari ini bukan kerana ideologi dan pendekatan politiknya, tetapi terpaksa berbuat demikian demi terus bersama dengan Kerajaan.

“Sebuah portal hari ini melaporkan kenyataan Presiden Pas (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) yang dipetik berkata, Perikatan Nasional (PN) adalah satu pakatan kesederhaan yang ditubuhkan sebagai ‘perikatan menentang parti-parti ekstrem’.

“Memandangkan BN adalah parti yang tidak berada dalam pakatan tersebut, secara tidak langsung beliau turut bermaksud bahawa BN adalah parti yang ekstrem.

“Sudah tentu pandangan sebegini tidak benar. BN bukan parti yang ekstrem atau menyokong ekstremisme. Jika tidak, mana mungkin selama 61 tahun rakyat Malaysia memilih BN dan bukannya Pas. Saya rasa semua orang tahu jawapannya,” katanya lagi.


 
Sumber Facebook MohamedKhaledNordin

Mohamed Khaled berkata, sepanjang kewujudannya, BN kekal dengan pendirian mendukung kepelbagaian Malaysia. Kerana itu BN tidak pernah menyertai pelbagai perikatan lain untuk kononnya tampak sederhana.

Beliau berkata, melihat rekod Pas pula, perikatan politik mana yang ia tidak pernah sertai untuk melunakkan persepsi radikalnya, termasuklah merangkul erat DAP sebagai sekutunya.

“Jadi apabila parti di luar pakatan yang disertai Pas dilabel sebagai parti ekstrem, maka saya teringat bidalan orang tua-tua, "Mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih".

“Kepada Pas dan PN, BN ada kelemahannya. Namun kelemahan BN bukannya kerana ia parti yang ekstrem,” katanya lagi.

Mohamed Khaled menegaskan, sekali pun BN itu mungkin ada sisinya yang ‘ekstrem’, ekstrem BN itu bersebab dan berasas.

Katanya lagi, BN ekstrem mempertahankan kemajmukan Malaysia, menentang mereka yang ‘khianat’ pada mandat rakyat dan meludah demokrasi dengan melompat sesedap rasa, dan BN ekstrem mengembalikan demokrasi dan memulihkan Malaysia dengan sebaiknya.

“Kepada ‘perikatan menentang parti yang ekstrem’ itu, Alhamdulillah, akhirnya anda menyedari bahawa Malaysia ini majmuk dan sederhana. Tetapi kalau di hulu airnya keruh, tidak dapat tidak, di hilirnya keruh juga,” katanya lagi.