KOTA KINABALU: Suhu politik Sabah dijangka semakin reda selepas pertemuan empat mata semalam di antara Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Haji Noor, Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, dan Pengerusi BN Sabah Datuk Bung Moktar Radin.

Terbaharu, awal pagi ini Datuk Seri Bung Moktar Radin menzahirkan harapan agar Hajiji dapat menerima saranan Anwar untuk mewujudkan Kerajaan Perpaduan yang dianggotai semua parti politik di negeri itu.

Beliau yakin perkara tersebut akan meredakan suhu politik di negeri itu sekali gus menstabilkan kembali keadaan yang tegang sepanjang hampir dua minggu ini.

"Saya berharap agar Yang Amat Berhormat Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor dapat menerima dengan hati yang terbuka saranan daripada Perdana Menteri demi menjamin kepentingan dan kesejahteraan rakyat Sabah.

"Sebagai Ketua UMNO Sabah merangkap Pengerusi Barisan Nasional Sabah, saya menyokong penuh cadangan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim agar diwujudkan satu Kerajaan Perpaduan Negeri Sabah yang melibatkan seluruh parti politik di negeri ini.

"Saya yakin dan percaya melalui Kerajaan Perpaduan ini mampu meredakan suhu politik dan seterusnya menstabilkan politik negeri Sabah ketika ini," ujar Bung dalam satu kenyataan media pagi ini.

Dalam pada itu, Bung turut memaklumkan sebahagian besar Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) UMNO Sabah tidak dapat menghadirkan diri ke Mesyuarat Khas Penggal Ketiga Dewan Undangan Negeri Sabah Yang Ke-16 kerana perlu menghadiri Perhimpunan Agung UMNO di Kuala Lumpur.

Bung bagaimanapun berkata beliau bersama ahli-ahli Dewan Undangan Negeri UMNO Sabah yang lain menyokong Rang Undang-undang Bekalan Gas 2023 yang dijangka dibentangkan oleh Hajiji hari ini.

"Berhubung dengan Mesyuarat Khas Penggal Ketiga Dewan Undangan Negeri Sabah Yang Ke-enam Belas pada 10hb Januari 2023, sebahagian besar Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri UMNO Sabah tidak dapat menghadirkan diri kerana perlu berlepas ke Kuala Lumpur untuk menghadiri Perhimpunan Agung UMNO.

"Walaubagaimanapun, saya bersama ahli-ahli Dewan Undangan Negeri UMNO Sabah turut menyokong penuh Rang Undang-undang Bekalan Gas 2023 yang akan dibentangkan dalam Mesyuarat Khas Penggal Ketiga Dewan Undangan Negeri Sabah Yang Ke-enam Belas pada 10hb Januari 2023," kata Bung.