KUALA LUMPUR: Pimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) disarankan untuk menghentikan langkah ‘khemah besar’, iaitu perbincangan mengenai persiapan bersama parti-parti lain untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).
Ahli Parlimen Johor Bahru Akmal Nasir berkata, pendirian Angkatan Muda Keadilan (AMK) itu adalah jelas dan konsisten, selari dengan majoriti akar umbi parti yang tidak mahu PKR terus hanyut dengan politik 'khemah besar' (penyatuan parti politik).
Berucap buat kali terakhir sebagai Ketua AMK, beliau berkata, pendirian tegas sayap itu bukan bermaksud mereka sombong atau tidak mahu berkawan dengan parti-parti lain.
“Sehingga kini, perbincangan 'khemah besar' berkisarkan kepada siapa nak jawatan, tokoh Melayu mudah lupa tak suka siapa, esok nak berkawan tapi bersyarat, lusa tak nak kawan balik, maaf cakap, ini buang masa kalau dilayan dan tiada hasil!
“Janganlah tiru sikap musuh kita di sebelah sana, mengatur langkah politik sepanjang masa demi membebaskan tengkok daripada hukuman penjara mahupun mencatur dan melobi untuk kaut jawatan atau kekayaan yang seterusnya,” katanya lagi.
Akmal berkata demikian ketika menyampaikan ucapan dasar beliau sempena Kongres Nasional Tahunan AMK bagi sesi 2021-2022, hari ini.
Susulan pemilihan parti yang baharu berakhir, aktivis mahasiswa Adam Adli Abdul Halim, bakal menggantikan Akmal sebagai ketua AMK bagi sesi 2022-2024, selepas menewaskan Ketua AMK Pulau Pinang Fahmi Zainol.
Berucap lanjut, Akmal berkata, politik 'khemah besar' itu ibarat perbuatan sia-sia catur-mencatur dan PKR serta PH sebaliknya perlu menggunakan masa yang masih tinggal untuk tumpukan kepada isu-isu rakyat.
“Sekiranya kita ada political will untuk move on, ikhtiar melalui Pakatan Harapan tumpu sepenuhnya membela rakyat boleh menghidupkan kembali semangat pendokong PH dan sekali gus mengembalikan penglibatan dan kerjasama akar umbi parti-parti komponen.
“Pada masa yang sama, kita perlu meraikan usaha mendekati pengundi atas pagar seperti kempen ‘Ayuh Malaysia’ yang dapat mengupas idea-idea melalui dasar dan polisi radikal yang melangkah kehadapan, menyedarkan masyarakat mengenai potensi dan peluang yang diperoleh apabila Keadilan diberikan peluang untuk memimpin,” katanya lagi.
Mengakhiri ucapannya, Akmal berkata, beliau yakin dengan pilihan seluruh anggota PKR yang mahukan Datuk Seri Anwar Ibrahim kekal sebagai Presiden parti, serta memilih Rafizi Ramli sebagai Timbalan Presiden yang baharu.
Akmal berkata, beliau menzahirkan sepenuhnya sokongan buat kedua-dua pemimpin tersebut untuk bergandingan, dan menerajui parti dalam menghadapi PRU15.
“Setiap kedua-dua mereka mempunyai peranan besar yang mampu saling melengkapi antara satu sama,” katanya lagi.
Firdaus Azil
Fri Jul 15 2022

Akmal Nasir berkata, pendirian AMK jelas dan konsisten, selari dengan majoriti akar umbi parti yang tidak mahu PKR terus hanyut. - Astro AWANI

Olimpik Musim Sejuk Beijing terus beri manfaat sosial dan ekonomi - IOC
Meskipun sudah hampir setahun berlalu sejak temasya sukan itu berakhir, namun semua gelanggang untuk temasya itu masih dibuka untuk kegunaan orang awam dan atlet sukan tempatan.

Usul tidak tanding dua jawatan tertinggi UMNO tidak langgar perlembagaan parti
Sudah banyak kali dalam sejarah 77 tahun umur UMNO jawatan itu tidak dipertandingkan, kata Ahmad.

65 kes mati lemas direkod sejak 2020 - JBPM Kelantan
Kebanyakan kes kematian akibat lemas berlaku di sungai selain kawasan tali air, air terjun, pantai, tasik dan pembetungan.

Mahkamah tolak permohonan Zahid Hamidi dapatkan pasport
Selaras peruntukan undang-undang, mahkmah bertindak adil dan saksama kepada semua tertuduh.

Malaysia pengerusi mesyuarat Lembaga Eksekutif WHO buat pertama kali
Malaysia dilantik ahli Lembaga Eksekutif WHO mewakili rantau Pasifik Barat bagi tempoh tiga tahun bermula Mei 2021.

Ringkas SPUTNIK: Janji Putin kepada warga Rusia
Ikuti rangkuman 3 berita global terbaik dalam Sputniknews.com.

Donut 10 Sen | Kekalkan harga demi bantu golongan kurang mampu
Peningkatan harga barangan semasa tidak menjadi halangan buat pasangan suami isteri untuk meneruskan perniagaan donut yang dijual pada harga 10 sen sebiji. Menurut Idham Syafiq Darmilus, 35 tahun, dia memilih untuk mengekalkan harga tersebut bagi memastikan golongan kurang berkemampuan dapat merasai hidangan itu terutama ketika peningkatan kos sara hidup masa kini.

Jenayah | Polis tumpas geng curi kereta Wira di Kelantan
Tujuh individu berusia dari 26 hingga 58 tahun yang terbabit dalam kegiatan curi kenderaan, khususnya kereta Proton Wira dan pecah rumah berjaya ditahan dalam Operasi Lejang yang ditubuhkan polis Kelantan. Ketua Polis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun berkata tangkapan itu dilakukan dalam serbuan di Kampung Machang Limbat dan Kampung Berhala Lima, Pasir Tumboh di antara 12.15 tengah malam hingga 4 pagi semalam.

Perikatan Nasional | Rundingan kerusi parti komonen untuk PRN minggu depan
Rundingan agihan kerusi antara parti komponen Perikatan Nasional (PN) dalam menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) di enam buah negeri dijangka berlangsung minggu hadapan. Naib Presiden Pas Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata perbincangan berkenaan akan diadakan pada 7 Februari ini di ibu negara.

Sukan SEA Kemboja: Gimnas negara berdepan acara terhad
Ia memadam peluang kem kebangsaan dalam usaha meraih pingat, apatah lagi dengan kehadiran juara dunia daripada Filipina, Carlos Yulo.

Isu LCS: Pemimpin PKR buat laporan SPRM
Akmal memaklumkan laporan itu dibuat bagi menggesa siasatan terhadap dakwaan penglibatan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Abdul Latiff Ahmad dalam projek tersebut.

Skandal LCS: PKR buat laporan kepada SPRM terhadap Abdul Latiff esok
Laporan itu akan menamakan Abdul Latiff sebagai seorang yang terkait dengan skandal LCS sepertimana disebut dalam beberapa siri laporan.

Kongres AMK PKR: Politik 'khemah besar' buang masa, percaturan sia-sia - Akmal Nasir
Akmal Nasir berkata, pendirian AMK jelas dan konsisten, selari dengan majoriti akar umbi parti yang tidak mahu PKR terus hanyut.

PRN Johor: AMK mahu enam kerusi, sedia bertanding di tempat sukar - Akmal Nasir
Enam kerusi bersamaan dengan 30 peratus daripada keseluruhan 20 kerusi yang diperuntukan untuk Keadilan.

'Dakwaan Azam Baki timbulkan kecurigaan serius' - AMK desak siasatan terperinci
Menurut Akmal, kenyataan media yang dibuat Azam dua hari lalu tidak melambangkan ketelusan yang sewajarnya oleh badan seperti SPRM.

Majoriti AMK Melaka isytihar hilang kepercayaan terhadap Akmal Nasir, Prasanth Kumar
Kepimpinan Ketua AMK Malaysia didakwa lemah dan tidak efektif dalam mengemudi AMK di peringkat nasional dan negeri Melaka.

AMK Negeri Sembilan pula hilang kepercayaan kepada Akmal Nasir
Akmal disifatkan gagal menyatukan anggota AMK sehingga memecah-belahkan semangat perpaduan sayap parti itu melalui rombakan baru-baru ini.

ADUN Rawang Chua Wei Kiat dilantik Ketua AMK Selangor
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rawang Chua Wei Kiat dilantik sebagai Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor yang baharu, berkuat kuasa semalam.

Mengapa perlu bersatu di bawah lambang Pakatan Harapan?
Muhammad Shakir Ameer bersetuju bahawa kecenderungan tinggi untuk Lambang Bersama adalah ke arah lambang Pakatan Harapan.

Kongres: Kerjasama parti-parti pembangkang antara isu perbahasan AMK esok
Isu lain yang akan dibahas ialah wabak COVID-19, program vaksinasi kebangsaan, masalah ekonomi anak muda serta pendidikan dalam fasa PdPR.