KUALA LUMPUR: Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan melanggar prinsip reformasi yang ditegakkan beliau jika menerima Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dari Parti Amanah Negara (Amanah).

Penganalisis Politik Universiti Teknologi Mara (UiTM), Mujibu Abd Muis berkata, ini kerana, budaya itu tidak selaras dengan prinsip reformasi, selain beliau sendiri secara tegas menolak dan tidak menerima budaya lompat parti itu.

Malah, beliau berkata, isu lompat parti itu pula berlaku dalam kalangan pemimpin daripada parti sekutu dalam Pakatan Harapan (PH).

"Barangkali dilihat daripada perspektif prinsip atau peribadi kepimpinan tertinggi PH kerana kita pernah melihat fenomena melompat parti, tetapi kita jarang sekali melihat budaya melompat parti yang hanya bertukar daripada kapal A kepada kapal B tetapi dalam (gabungan) sama.

"Jika PKR membuat keputusan untuk menerima tiga Adun yang melompat parti itu, prinsip Anwar sudah lari sedikit daripada apa yang diperjuangkan.

"Ini kerana pada 2018 dan 2019, Anwar menegaskan bahawa PKR tidak menerima budaya lompat parti, malah prinsip itu juga tidak selaras dengan prinsip reformasi PKR," katanya kepada Astro AWANI di sini, pada Ahad.

Sebelum ini, lima Adun Amanah termasuk tiga dari Johor bertindak keluar parti dan berhasrat untuk menyertai PKR.

Mereka masing-masing ialah Adun Senggarang, Khairuddin A Rahim; Adun Serom, Faizul Amri Adnan serta Adun Mahkota, Muhamad Said Jonit.

Selain tiga Adun dari Johor, turut didakwa bertindak keluar parti adalah dua Adundari Selangor.

Dalam pada itu, Mujibu berkata, Amanah perlu lebih proaktif untuk mengambil pendekatan yang ada dalam parti termasuk tindakan disiplin terhadap individu tertentu sebelum dipanjangkan kepada pimpinan peringkat PKR.

"PKR masih belum ada keputusan sama ada mahu menerima atau menolak kemasukan ADUN berkenaan, namun pemimpin parti Amanah boleh mengambil tindakan dalaman dalam menyelesaikan itu tersebut.

"Ini bagi memastikan isu tersebut tidak berlarutan kerana ia melibatkan ketuanan parti, apatah lagi individu yang bertindak keluar parti itu adalah bukan ahli biasa, sebaliknya mempunyai kerusi penting dalam survival Amanah di negeri mahupun di pusat," ujarnya.