KOTA BHARU: Pas tidak akan menyerahkan kerusi yang dikenal pasti berpotensi dimenanginya kepada mana-mana parti dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-16 (PRU16).
Ketua Pengarah Pilihan Raya Pas, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor berkata, kerusi berkenaan akan dikenal pasti bersama Dewan Pemuda Pas serta jentera pilihan raya parti di peringkat negeri.
“Kita akan tentukan kerusi mana yang patut, yang boleh dimenangi oleh Pas. Kita jangan lepas dah kerusi itu kepada siapa-siapa pun.
“Kerusi yang kita boleh menang, kita beri kepada orang. Kerusi yang hendak kalah, kita ambil. Itu yang dikatakan ikhlas dengan bodoh ini jaraknya senipis kulit bawang,” katanya.
Muhammad Sanusi berkata demikian ketika berucap pada Muktamar Tahunan Pas ke-72 di Kota Bharu, Kelantan, hari ini.
Dalam ucapannya, Muhammad Sanusi turut mengingatkan pimpinan Pas agar tidak berasa rendah diri ketika berunding dengan parti lain.
Beliau secara sinis menyifatkan Pas sebagai sebuah “parti gajah” yang tidak seharusnya takut kepada parti lebih kecil atau yang baru ditubuhkan.
“Kita sudah habis waktu berasa kerdil kepada orang yang datang menumpang kita, tetapi kita pula berasa kerdil,” katanya tanpa menamakan mana-mana parti.
Sementara itu, Muhammad Sanusi mendakwa Pas mempunyai tempoh kurang daripada 300 hari untuk mempersiapkan jenteranya menghadapi PRU16.
Katanya, Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka nanti bakal menjadi medan untuk menguji serta memperkemas strategi parti sebelum berdepan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-16.
“Kita ada lebih kurang 300 hari untuk menghadapi PRU16 yang akan menentukan perjalanan negara ini.
“Dalam 300 hari ini, mari kita kemaskan betul-betul jentera kita dan teruskan kerja seperti biasa,” katanya.