awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Kecurian kabel antara punca utama gangguan perkhidmatan rel - Anthony Loke
Venezuela perlu serah sehingga 50 juta tong minyak kepada AS - Trump
Kes tender perolehan Tentera Darat: SPRM kesan wang tunai RM2.4 juta cuba dilarikan
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

PRU15: BN Sabah sasar bertanding 14 kerusi Parlimen

Bernama
Bernama
15/02/2021
04:39 MYT
PRU15: BN Sabah sasar bertanding 14 kerusi Parlimen
Bung Moktar berkata rundingan awal BN dan GRS juga perlu dilakukan secara telus berdasarkan kekuatan parti masing-masing. - BERNAMA
KOTA KINABALU:Barisan Nasional Sabah menyasarkan untuk bertanding di sekurang-kurangnya 14 daripada keseluruhan 25 kerusi Parlimen di negeri itu pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).
Pengerusinya Datuk Bung Moktar Radin, yang juga kata Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah, berkata Jabatan Urusan Pilihanraya (Juara) UMNO Sabah akan menjalankan penyelidikan dalam tempoh terdekat, bagi menentukan kawasan Parlimen yang sesuai untuk ditandingi.
"Dalam PRU15 kita nak menang untuk tubuhkan kerajaan, bukan kerusi untuk bermegah, mesti diteliti setiap kerusi, geopolitik kehendak pengundi dan lokaliti," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
Pada PRU14, UMNO Sabah bertanding di 14 kerusi Parlimen, bagaimanapun pada masa ini parti itu hanya diwakili di dua kerusi iaitu Kinabatangan menerusi Bung Moktar dan Kimanis yang disandang oleh Datuk Mohamad Alamin.
Bung Moktar berkata rundingan awal BN dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) juga perlu dilakukan secara telus berdasarkan kekuatan parti masing-masing bagi menentukan agihan kawasan Parlimen yang akan ditandingi.
Dalam pada itu, Bung Moktar yang juga Timbalan Ketua Menteri turut mengingatkan menteri dan pembantu menteri daripada UMNO agar lebih proaktif turun padang menangani masalah rakyat ketika COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan.
"Saya harap semua wakil rakyat UMNO mengekalkan momentum untuk terus bekerja dan bersama rakyat sejak diangkat menjadi wakil rakyat, bukannya bekerja ketika dekat pilihan raya," katanya.
Sementara itu, beliau berkata UMNO Sabah akan mengadakan sambutan 30 tahun parti itu pada Sabtu ini di Bangunan UMNO di sini.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#PRU15
#BN
#Sabah
#Bung Moktar
#UMNO
#COVID-19
#PKP
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan