KOTA KINABALU: Parti Warisan Sabah (Warisan) akan mengambil tindakan undang-undang untuk mendesak Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) menerima 'surat peletakan jawatan' Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sebatik, Hassan A Gani Pg Amir.

Setiausaha Agung Warisan, Datuk Loretto Padua mendakwa, peguam Warisan mempunyai dokumen yang jelas menunjukkan bahawa Hassan A Gani bersetuju untuk meletak jawatan jika meninggalkan parti.

"Dalam surat bertarikh 10 September 2020 yang ditujukan kepada peguamnya, Hassan menyuruh mereka untuk menulis tarikh dan menghantar surat peletakan jawatannya kepada Speaker DUN dan Yang di-Pertua Negeri, sekiranya beliau, antara lain, menyatakan dirinya sebagai Bebas sebelum atau selepas mengangkat sumpah sebagai Adun.

"Para peguam telah melaksanakan arahan tersebut susulan pengumuman beliau sebagai Adun bebas pada 25 Februari lalu dan surat peletakan jawatannya yang bertarikh 26 Februari 2021 telah diserahkan kepada Speaker Datuk Kadzim M Yahya, kelmarin," katanya.

BACA: Warisan serah 'surat peletakan jawatan' Adun Sebatik kepada Speaker DUN esok - Shafie Apdal

BACA: Speaker Dun Sabah sahkan Adun Sebatik kekal bebas, tiada kekosongan kerusi


Hari ini, Kadzim dilaporkan berkata, Hassan A Gani kekal sebagai wakil rakyat dan bebas menyokong kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) kerana mengikut undang-undang, apa-apa peletakan jawatan yang ditandatangani lebih awal dan tidak bertarikh adalah terbatal.

Sebelum ini, selain 'surat peletakan jawatan' itu, Warisan turut mendedahkan rakaman video yang menunjukkan Hassan A Gani berikrar untuk setia kepada Warisan, dengan menyatakan bahawa beliau akan kekal bersama parti itu sehingga tamat penggal.

Parti itu mendakwa, rakaman video berkenaan dibuat tahun lalu, ketika beliau dinamakan sebagai calon Warisan di Sebatik bagi Pilihan Raya Negeri Sabah 2020.