awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
China rakan strategik pacu pembangunan mampan dan berdaya tahan - TPM Fadillah
"Taj Mahal: An eternal love story" karya hebat - Anwar
Kerajaan cadang perluas pendidikan al-Quran, tahfiz di sekolah rendah - Ahmad Zahid
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Tun M nafi terlibat Langkah Dubai

Sinar Harian
Sinar Harian
05/01/2024
07:04 MYT
Tun M nafi terlibat Langkah Dubai
Dr Mahathir berkata, beliau sudah lama tidak berkunjung ke Dubai.- Gambar fail
SHAH ALAM: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menolak dakwaan beliau terlibat dengan Langkah Dubai, sebaliknya mendakwa Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pakar dalam gerakan 'kerajaan pintu belakang'.
Dr Mahathir berkata, beliau sudah lama tidak berkunjung ke Dubai.
"Sepanjang ingatan saya usaha politik langkah-melangkah, kerajaan pintu belakang atau backdoor government (kerajaan pintu belakang) adalah kepakaran Perdana Menteri.
"Saya pasti ramai yang masih ingat langkah 16 September tahun 2008 untuk menubuh backdoor government.
"Selain itu, ada juga Langkah Kajang untuk naikkan isteri jadi MB (Menteri Besar) Selangor.
"Ada juga langkah yang bersandar kepada 'I have the numbers' dan juga langkah 'strong, formidable and convincing majority'.
"Semuanya adalah langkah-langkah untuk mengambil alih kerajaan secara backdoor, ” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.
Dr Mahathir dengan nada sinis menambah, semasa langkah-langkah tersebut sedang diusahakan, ia tidak dianggap derhaka atau satu pengkhianatan.
"...atau akan menyebab kerajaan tidak stabil, merosak ekonomi atau melanggar prinsip demokrasi.
"Kerajaan pintu belakangnya halal dan suci asalkan dapat jadi PM (Perdana Menteri)," katanya.
Sebelum ini, Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Komunikasi Komuniti (J-Kom), Datuk Ismail Yusop mendakwa, terdapat usaha untuk menjatuhkan kerajaan Anwar kerana wujud gerakan Langkah Dubai membabitkan pemimpin Perikatan Nasional (PN) serta ahli Parlimen kerajaan yang mengadakan pertemuan semasa bercuti di sana.
Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi turut mengesahkan perkara itu dan mendakwa ia turut membabitkan beberapa individu daripada blok kerajaan. - Sinar Harian
Topic Berkaitan
#Langkah Dubai
#Tun Mahathir
#Anwar Ibrahim
#kerajaan pintu belakang
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan