DIEGO Simeone menegaskan kempen Liga Juara-juara (UCL) Atletico Madrid bukanlah satu kegagalan selepas mereka terkandas di peringkat kumpulan, awal pagi tadi.
Atletico memerlukan mata maksimum dalam perlawanan terakhir Kumpulan C itu untuk memastikan peluang kemaraan, namun finalis UCL sebanyak tiga kali itu hanya mampu terikat 1-1 dengan Chelsea.
Saul Niguez meletakkan Atletico di landasan kemenangan di Stamford Bridge sebelum Stefan Savic tertampa bola ke dalam gawangnya sendiri untuk pasukan Sepanyol itu menduduki tangga ketiga, empat mata di belakang pemenang kumpulan, Roma dan Chelsea.
Bagaimanapun, ketua jurulatih Atletico, Simeone, lebih terbuka untuk beraksi dalam Liga Europa -- pertandingan yang dimenangi kelab itu sebanyak dua kali.
"Kami tidak gagal, perkara seperti ini boleh berlaku, mereka telah memberikan yang terbaik sehingga minit terakhir, kami dalam keadaan baik," kata bekas pemain Argentina itu.
"Apa yang penting ialah anda perlu tajam. Anda perlu menjaringkan gol, kami hanya kalah satu perlawanan (dalam UCL), iaitu pada minit ke-93. Kami tidak mahu memberi alasan -- kami akan dinilai pada akhir musim nanti.
"Saya akan memberi motivasi kepada pemain untuk mengharungi Liga Europa seperti ketika beraksi dalam perlawanan pemanas badan, LaLiga, Copa del Rey. Apabila anda menyarung jersi Atletico, anda tidak perlukan motivasi tambahan.
"Ia adalah satu cabaran baru untuk kami. Impian baru untuk berjuang," katanya lagi.
Astro Arena
Wed Dec 06 2017

Diego Simeone sebelum perlawanan Champions League antara Chelsea dan Atletico Madrid di Stamford Bridge, London, Britain, 5 Disember, 2017. Action Images via REUTERS

Maszlee lancar kempen #SimpangMembaca
Sejumlah 3,000 beg dan bahan-bahan seperti buku cerita, buku mewarna dan pensel warna telah siap disusun dan sedia untuk diedarkan ke seluruh Simpang Renggam.

Muhammad Ehsan yang lemas di New Zealand selamat dikebumikan
Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Wellington menzahirkan ucapan takziah dan simpati kepada ahli keluarga Allahyarham yang berada di Malaysia.

Timbalan KM Sarawak mahu tembok, pagar dibina di sempadan Malaysia-Indonesia
Dr James Jemut mahu tembok dibina di kawasan strategik sepanjang sempadan Malaysia-Indonesia untuk mengekang kemasukan pendatang asing.

Cadangan guna keputusan percubaan SPM kurang sesuai - NUTP
Saranan menggunakan keputusan peperiksaan percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi menggantikan peperiksaan sebenar dilihat kurang sesuai.

COVID-19: Pelajar wanita dari Malaysia antara kes bergejala import di Singapura
Dilabel sebagai kes 59422, pemegang pas pelajar itu tiba di Singapura dari negara asalnya, menurut kementerian berkenaan dalam data penuh yang dikeluarkan di sini.

FAM akan segerakan gerak kerja untuk skuad kebangsaan jalani latihan pusat
FAM menyambut baik keputusan KBS membenarkan pasukan negara menjalani kem latihan pusat.

KPDNHEP akan kaji kenaikan harga minyak masak botol
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan melihat kepada kenaikan harga minyak masak botol 5 kilogram (kg) sebelum mengkaji kesesuaiannya.

Kerugian akibat PKP 2.0 lebih rendah berbanding sebelum ini - Tengku Zafrul
Kerajaan menjangkakan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kali kedua menyebabkan negara kerugian RM600 juta sehari berbanding RM2.4 bilion sehari pada Mac hingga Mei, tahun lepas, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Hina monarki Thailand, bekas penjawat awam dipenjara 43 tahun 6 bulan
Mahkamah Jenayah Bangkok Thailand menjatuhkan hukuman penjara 43 tahun 6 bulan ke atas seorang bekas penjawat awam kerana menghina atau memfitnah pemerintahan beraja atau monarki Thailand.

Remaja lemas selepas selamatkan tiga kanak-kanak di Kota Bharu
Seorang remaja berusia 16 tahun lemas semasa menyelamatkan tiga kanak-kanak di dalam anak sungai di hadapan rumahnya di Kampung Perupok Tikat.

Koeman gusar dengan kerapuhan pertahanan Barca selepas Pique cedera
Barca berkunjung ke Madrid dengan hanya berbekalkan satu kemenangan daripada lima perlawanan LaLiga terakhir dan ketinggalan dalam kedudukan musim ini.

COVID-19 halang Suarez bertemu Barcelona minggu ini
Uruguay mengesahkan dalam satu kenyataan hari ini Suarez dan rakan sepasukannya, Rodrigo Munoz, serta seorang lagi kakitangan, Matias Faral, akan mematuhi protokol COVID-19.

Simeone rasa 'tak sedap' selepas Atletico dibelasah Bayern
Atletico jelas tidak dapat menandingi juara bertahan UCL itu dalam aksi pembukaan Kumpulan A di Munich dengan pemain sayap Bayern, Kingsley Coman, merupakan watak penting dalam perlawanan itu.

Liga Juara-Juara UEFA: Bayern Munich benam Atletico Madrid 4-0
Bayern Munich memulakan aksi cemerlang dengan membolosi gawang lawan hasil jaringan penyerang Kingsley Coman pada minit ke-28.

Lebih pantas daripada Messi! Suarez pemain kedua terpantas jaring 150 gol
Suarez meraih jaringan ke-150 itu dalam penampilannya yang ke-195.

UNL: Lloris gesa pengkritik usah persoal Griezmann
Persembahan Griezmann menjadi bualan sejak 15 bulan terakhir selepas dia menyempurnakan perpindahan daripada Atletico Madrid ke Barca.

Barcelona jual Suarez, bakal sarung jersi Atletico Madrid
Pemain berusia 33 tahun itu dalam tahun terakhir kontraknya di Camp Nou dan menghadapi masa depan yang tidak menentu sejak akhir musim lalu.

Juventus sambut baik kepulangan Morata ke Turin
Morata dilaporkan akan menyertai Juve secara pinjaman daripada Atletico Madrid dengan kesepakatan melibatkan pembayaran 9 juta pound (RM43.7 juta).

Henderson kesal Liverpool lepaskan peluang
Bagaimanapun, Henderson tetap memuji persembahan rakan sepasukannya ketika Atletico mengamalkan corak bertahan dan menunggu untuk mencipta serangan balas.

Atletico mula tewaskan Liverpool di luar stadium - Simeone
Peminat Atletico memenuhi jalanan di luar stadium, menyalakan api dan bersorak dengan sangat kuat tatkala bas juara Eropah dan dunia itu tiba untuk aksi pertama pusingan 16 Liga Juara-Juara Eropah.