SEPANG: Juara bertahan kategori CP 150 Kejuaraan Cub Prix Malaysia Md Akid Aziz bertekad mempertahankan takhtanya dengan memenangi kesemua 10 pusingan pada musim ini.

Pelumba berusia 26 tahun dari pasukan Petronas Sprinta Yamaha CKJ Racing itu menunjukkan prestasi baik untuk permulaan 2024, apabila muncul juara pusingan pertama di Jasin, Melaka pada 2 hingga 3 Mac dan Tangkak, Johor pada 4 hingga 5 Mei untuk mendahului kejuaraan dengan 50 mata.

Berbaki lapan pusingan termasuk perlumbaan hujung minggu ini di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) Utara, Md Akid mengakui bakal berdepan cabaran sukar dalam menjayakan misi itu.

"Sekarang ini masih awal, bagaimanapun tetap kena bersedia untuk terus mengutip mata sehingga perlumbaan terakhir bagi kekalkan kedudukan ini. Memasuki pusingan ketiga, pastinya pelumba dan pasukan lain sudah mula memperbaiki pelarasan mereka untuk meningkatkan kemampuan jentera masing-masing.

Beliau ditemui ketika majlis menandatangani penajaan Red Bull Malaysia (Red Bull) bersama tiga pasukan di bawah Petronas Sprinta Yahama dalam saingan Cub Prix-Petronas Sprinta Yamaha 31 Racing, Petronas Sprinta Yamaha CKJ dan Petronas Sprinta Yamaha Maju Motor di SIC di sini hari ini.

Mengulas mengenai perlumbaan minggu ini, Md Akid berkata keadaan litar pada Sabtu dan Ahad akan menjadi penentu keputusan dan saingan di SIC tidak terlepas cabaran sengit daripada pelumba.

Kedudukan kejuaraan kategori utama (CP 150) selepas dua pusingan menyaksikan Azroy Hakeem Anuar dari pasukan SGR Honda Estremo Yuzy menduduki tempat kedua dengan 33 mata diikuti Ahmad Afif Amran dari Petronas Sprinta Yamaha CKJ (26 mata) dan Kasma Daniel Kasmayudin dari Petronas Sprinta Yamaha Maju Motor (20 mata).

-- BERNAMA