LIONEL Messi tidak menolak kemungkinan untuk membantu Argentina menjulang Piala Dunia pada 2026 walaupun mengakui mungkin masa tidak mengizinkannya.

Messi, yang baru-baru ini memenangi Ballon d’Or kelapan, menjulang Piala Dunia hampir setahun lalu selepas Argentina menewaskan Perancis pada perlawanan akhir di Doha, Qatar.

Pemain berusia 36 tahun itu sebelum ini berkata bahawa kejohanan di Qatar adalah yang terakhir untuknya dan dia tidak akan hadir untuk kejohanan seterusnya yang akan dianjurkan bersama oleh Amerika Syarikat, Kanada dan Mexico.

Tetapi setelah berpindah ke Liga Utama Bola Sepak bersama Inter Miami dan terus beraksi untuk pasukan kebangsaan dalam kelayakan untuk 2026, dia berkata pintu masih terbuka.

“Saya tidak memikirkan tentang Piala Dunia dan saya tidak mengatakan 100 peratus bahawa saya tidak akan berada di sana kerana apa-apa boleh berlaku.

“Kerana usia saya, perkara yang kemungkinan berlaku ialah saya tidak akan berada di sana. Kemudian kita akan lihat,” kata Messi dalam temu bual dengan Star Argentina

Kapten Argentina itu berkata tumpuannya kini adalah untuk saingan Copa America Jun ini yang akan diadakan di Amerika Syarikat.

“Mungkin kami akan beraksi dengan baik di Copa America dan semuanya akan berjalan lancar untuk kami meneruskannya. Mungkin tidak. Secara realistik ia sukar,” katanya mengenai peluang penampilan keenam berturut-turut dalam Piala Dunia.

“Selagi saya rasa saya sihat dan boleh terus menyumbang, saya akan melakukannya. Hari ini semua yang saya fikirkan adalah untuk ke Copa America. Selepas itu, masa akan menentukan sama ada saya berada di sana atau tidak.

“Saya akan tiba pada usia yang biasanya tidak membenarkan saya bermain di Piala Dunia. Saya tidak fikir saya akan berada di sana.

"Ia kelihatan seperti selepas Piala Dunia saya akan bersara dan ia adalah sebaliknya. Sekarang saya mahu berada di sana lebih daripada sebelumnya,” ujarnya. - Sinar Harian