BEIJING: Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) pada Rabu menerbitkan artikel yang memberikan penilaian positif terhadap pencapaian penganjuran Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing serta kesannya terhadap sosial dan ekonomi.
Menurut IOC, meskipun sudah hampir setahun berlalu sejak temasya sukan itu berakhir, namun semua gelanggang untuk temasya itu masih dibuka untuk kegunaan orang awam dan atlet sukan tempatan.
"Temasya sukan yang berjaya menarik penglibatan kira-kira 346 juta orang China itu membolehkan industri sukan musim sejuk di China berkembang pesat sekali gus memberi faedah sosial dan ekonomi yang luas serta mampan kepada rakyat China," menurut IOC.
Pada masa sama, Institut Pengajian Pelancongan China meramalkan bahawa industri pelancongan musim sejuk China dijangka berupaya menarik ketibaan lebih 520 juta pelancong sekali gus menjana pendapatan sebanyak RMB720 bilion (RM455 bilion) sepanjang musim sejuk pada tahun 2024 hingga 2025.
Untuk rekod, susulan penularan wabak COVID-19, orang ramai hanya dapat menonton pertandingan Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing secara jauh.
Namun, dengan adanya teknologi canggih dan inovasi teknologi digital, seramai 2.01 bilion orang dapat menonton sukan itu melalui televisyen dan platform digital, ia secara tidak langsung meningkatkan jumlah penonton sebanyak lima peratus berbanding penonton yang menyaksikan Olimpik Musim Sejuk 2018.
Pengarah Eksekutif IOC, Christophe Dubi berkata temasya sukan Beijing telah membawa faedah kepada rakyat China dan penggunaan teknologi inovatif dapat meminimumkan kesan Sukan Olimpik terhadap persekitaran.
"Misalnya, penggunaan kenderaan jimat tenaga dalam temasya sukan Beijing sebanyak 85 peratus dan sistem penyejukan karbon dioksida yang digunakan pertama kali dalam Sukan Olimpik dengan teknologi pengurangan pelepasan karbon telah membuat pelepasan di gelanggang berkenaan hampir sifar," katanya.
Daripada 2,834 atlet yang beraksi 45.4 peratus daripadanya merupakan atlet wanita dan kadar itu adalah yang tertinggi berbanding Olimpik Musim Sejuk sebelum ini.
Selain itu, sebanyak 46 kategori acara yang membabitkan atlet wanita juga adalah yang tertinggi dalam sejarah penganjuran sukan berkenaan.
-- BERNAMA
Bernama
Fri Feb 03 2023

Meskipun sudah hampir setahun berlalu sejak temasya sukan itu berakhir, namun semua gelanggang untuk temasya itu masih dibuka untuk kegunaan orang awam dan atlet sukan tempatan. -Bernama

Arab Saudi, Kuwait umumkan hari pertama Ramadan pada Khamis (23 Mac)
Arab Saudi dan Kuwait mengumumkan hari pertama Ramadan jatuh pada Khamis (23 Mac 2023).

Kylian Mbappe dilantik kapten pasukan Perancis
Penyerang sensasi, Kylian Mbappe dilantik sebagai kapten Perancis baharu menggantikan Hugo Lloris yang bersara daripada arena bola sepak antarabangsa.

Sushi mampu milik pilihan pelanggan di Kaherah
Seorang peniaga Mohamed Samir menjual sekeping sushi pada harga mampu miliki di sekitar kawasan Kaherah, Mesir.

Gembira dalam kesedihan menjelang Ramadan
Persiapan menjelang ramadan bagi penduduk Batu Pahat terbantut apabila kelengkapan musnah dihanyutkan banjir.

China ulangi pendirian tidak tawar bantuan kepada Rusia
China sekali lagi mengulangi pendirian tidak pernah terlibat menawarkan senjata kepada sekutunya berhubung perang antara Rusia dan Ukraine.

Persiapan Ramadan di Afghanistan sederhana
Persiapan Ramadan di Afghanistan suram memandangkan negara itu berdepan dengan krisis ekonomi yang berlarutan sejak Taliban mengambil alih pentadbiran negara.

Prayuth bakal berdepan situasi ketidaktentuan
Perdana Menteri Thailand, Prayuth Chan O-Cha dijangka berdepan situasi ketidaktentuan sekiranya dilantik semula bagi jawatan itu jika menang dalam Pilihan Raya Umum negara itu pada Mei depan.

Gereja di Burlington musnah akibat kebakaran
Kebakaran besar tercetus melibatkan sebuah gereja di Burlington, New Jersey, Amerika Syarikat pada Isnin dengan api dilaporkan mula merebak sejak pukul 6 petang.

Kerajaan tubuh Majlis Madani untuk terjemahkan konsep - Ahmad Zahid
Kerajaan menubuhkan Majlis Madani bagi menterjemahkan konsep kerajaan Madani melibatkan semua pihak di negara ini. Menurut Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, majlis itu akan dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan pelbagai program berkonsepkan masyarakat Malaysia Madani.

Hadir ke parlimen untuk nyatakan pandangan, jangan ponteng - Anis Yusal
Pengarah Pusat Kepimpinan dan Pembangunan Profesional (UM LEAD) Universiti Malaya, Datuk Dr Anis Yusal Yusoff menggesa pihak tertentu menggunakan platform yang sesuai untuk menyatakan pandangan mereka mengenai dasar kerajaan seperti Parlimen, namun terdapat ahli yang dipilih tidak menggunakan platform ini dengan berkesan.

Olimpik Musim Sejuk Beijing terus beri manfaat sosial dan ekonomi - IOC
Meskipun sudah hampir setahun berlalu sejak temasya sukan itu berakhir, namun semua gelanggang untuk temasya itu masih dibuka untuk kegunaan orang awam dan atlet sukan tempatan.

10 negara minat anjur Sukan Olimpik 2036
IOC mendedahkan terdapat 10 calon berpotensi untuk merebut hak sebagai tuan rumah Sukan Olimpik bagi penganjuran musim panas 2036.

Maharaja Jepun dijangka hadir majlis pembukaan temasya Olimpik Tokyo
Anggota keluarga diraja lain termasuk Maharani Masako mungkin membatalkan rancangan melawat beberapa gelanggang acara.

FINA berhak tentukan kriteria kelayakan penerjun - Norza
Persekutuan Sukan Antarabangsa (IF) mempunyai kuasa menentukan kriteria kelayakan sukan tertentu, terutamanya semasa pandemik COVID-19.

Olimpik Tokyo: Jumlah penonton dihadkan pada 50 peratus kapasiti venue, maksimum 10,000
Jumlah penonton bagi temasya Sukan Olimpik Tokyo 2020 yang dijadualkan bermula 23 Julai ini dihadkan kepada 50 peratus kapasiti venue dan maksimum 10,000 orang di semua venue.

Penyingkiran PSM kekal - ASTAF
Keputusan itu akan disampaikan kepada pihak berkuasa Malaysia untuk mengambil tindakan bersesuaian mengikut perundangan Malaysia.

Vaksin COVID-19: Kumpulan kedua libatkan lebih 1,000 atlet, pegawai - Reezal Merican
Keutamaan akan diberikan kepada mereka yang terlibat dalam pertandingan sukan seperti Liga Bola Sepak Malaysia, Liga Joki Malaysia dan kejohanan utama di luar negara.

Olimpik: Penonton antarabangsa dihalang
Penonton antarabangsa disekat daripada masuk ke Jepun untuk menyaksikan Sukan Olimpik dan Sukan Paralimpik Tokyo yang masing-masing dijadualkan berlangsung pada bulan Julai dan Ogos ini.

Olimpik Tokyo: Presiden IOC tolak dakwaan ia dibatalkan, tetap anjurkan
Jelas Bach, ketika ini, temasya tersebut bukan mengenai adakah ia akan berlangsung, sebaliknya bagaimana ia akan dilangsungkan.

Olimpik: Ada bagi nasihat, tapi bukan pembuat keputusan - WHO
Keputusan sama ada akan meneruskan Olimpik atau tidak adalah di luar komitmen WHO.