KUALA LUMPUR: Sasaran tujuh pingat emas ditetapkan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) pada Sukan Komanwel 2022 di Birmingham, England, bulan depan bukan dibuat atas dasar 'suka-suka'.

Sebaliknya, Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata keputusan itu dilakukan hasil penelitian oleh MOM, Majlis Sukan Negara (MSN) dan persatuan-persatuan sukan.

"Sasaran dibuat dengan penuh penelitian dan melihat prestasi atlet dari negara yang mengambil bahagian," katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyampaian Hadiah Cabaran Tan Sri Muhyiddin (TSM) ke-12 di West Course, Kuala Lumpur Golf and Country Club (KLGCC) di sini, hari ini.

Ditanya mengenai sukan terjun yang tercicir daripada sasaran itu, Ahmad Faizal berkata MOM lebih mengetahui prestasi atlet, sama ada atlet negara atau lawan, yang membuatkan pihak terlibat tidak meletakkan sebarang sasaran.

Pada masa sama beliau mengingatkan atlet yang bakal membawa cabaran negara pada temasya itu untuk mengejar catatan peribadi terbaik mereka.

MOM menyasarkan tujuh emas menerusi badminton (dua emas) manakala gimrama, boling padang, angkat berat dan skuasy serta powerlifting masing-masing satu emas pada temasya tersebut pada 28 Julai hingga 8 Ogos ini.

Pada edisi 2018 di Gold Coast, Malaysia menamatkan saingan di kedudukan ke-12 selepas meraih tujuh emas, lima perak dan 12 gangsa, manakala pencapaian emas terbanyak adalah pada edisi New Delhi 2010, apabila pasukan negara membawa pulang 12 emas, 10 perak dan 14 gangsa.

-- BERNAMA