PENGURUS sementara Manchester United, Ralf Rangnick, mengakui harapan pasukannya untuk layak ke Liga Juara-Juara sudah berakhir selepas kekalahan 3-1 kepada Arsenal semalam.

Penamat empat teratas sudah kelihatan tidak mungkin untuk Red Devils selepas dimalukan 4-0 oleh Liverpool di Anfield pada pertengahan minggu, tetapi perjalanan mereka ke Stadium Emirates menyaksikan mereka masih lagi dalam perebutan kelompok empat terbaik.

Walaupun prestasi United sudah pasti meningkat berbanding persembahan mereka di Merseyside, anak buah Rangnick ketinggalan 2-0 pada separuh masa pertama hasil jaringan awal Nuno Tavares dan penalti Bukayo Saka.

Cristiano Ronaldo membalas satu gol dengan gol ke-100 Liga Perdana Inggeris sebelum penalti Bruno Fernandes terkena tiang -- itu adalah salah satu daripada tiga peristiwa United dinafikan oleh bingkai gol, apabila Diogo Dalot dua kali menggegar palang gol Arsenal.

Kemenangan itu meletakkan Gunners, yang berada di tangga keempat, enam mata di hadapan United, manakala Arsenal juga mempunyai satu perlawanan dalam tangan, dan Rangnick berterus terang dalam penilaiannya mengenai situasi itu.

Ditanya sama ada empat teratas berada di luar jangkaan United, Rangnick memberitahu BT Sport: "Agak pasti. Bagi saya, walaupun sebelum perlawanan itu tidak mungkin, tetapi selepas keputusan hari ini, empat teratas sudah tiada, ya."

Ini adalah perlawanan pertama United sejak Erik ten Hag disahkan sebagai pengurus tetap kelab seterusnya, berita yang mendominasi pra-perlawanan bagi perspektif Red Devils.

Konsensus ialah Ten Hag menghadapi pembinaan semula besar-besaran di Old Trafford, dengan Rangnick sebelum ini mencadangkan United mungkin perlu menandatangani seramai 10 pemain baharu.

Tetapi Rangnick tidak berasakan prestasi United semalam menyerlahkan sebarang isu baharu, manakala pengendali Jerman itu -- yang sering mengkritik pemainnya sejak kebelakangan ini -- malah memuji sikap pasukan itu.

"Terdapat banyak kerja yang pasti [untuk Ten Hag], kami tahu sebelum perlawanan," tambah Rangnick.

"Tetapi kami juga menunjukkan jenis bola sepak yang boleh kami mainkan, dan walaupun kami terpaksa berhadapan dengan dua gol awal, kami tetap menunjukkan corak permainan kami."