ERIK ten Hag mengubah nadanya dan menyatakan dia gembira prestasi keseluruhan pertahanan Manchester United musim ini, walaupun mengkritik pasukannya selepas tewas 3-2 kepada Arsenal.
United ketinggalan 11 mata di belakang The Gunners dalam perebutan kejuaraan Liga Perdana Inggeris, susulan Eddie Nketiah menjaringkan gol kemenangan lewat di Stadium Emirates Ahad lalu.
Selepas tamat perlawanan, Ten Hag berkata kegagalan pertahanan United 'tidak boleh diterima'.
Bercakap menjelang perlawanan separuh akhir pertama Piala EFL menentang Nottingham Forest, Ten Hag menjelaskan dia bercakap mengenai mempertahankan gol secara khusus dan sebaliknya gembira dengan usaha pasukannya di bahagian pertahanan, walaupun ada pengajaran yang perlu diambil.
“Saya fikir dalam banyak perlawanan kami bertahan dengan sangat baik, kami mempunyai banyak rekod tanpa dibolosi,” kata Ten Hag.
"Menentang Man City [dalam kemenangan 2-1 United baru-baru ini di Old Trafford], kami bertahan dengan sangat baik. Saya fikir, secara umum, juga menentang Arsenal, kami bertahan dengan baik.
"Saya tidak fikir mereka mempunyai banyak percubaan yang baik, saya fikir sekali menerusi sepakan percuma. Tetapi selebihnya adalah rembatan dari jarak jauh, apabila kami mempunyai banyak pemain yang berusaha untuk mempertahankan gawang pasukan.
"Itulah yang saya maksudkan apabila saya berkata semua jaringan boleh dielakkan dan ia tidak boleh berlaku. Itulah maksud saya, apabila anda melepaskan tiga gol dalam perlawanan, amat sukar untuk memenangi perlawanan.
"Itulah yang berlaku jadi itu salah satu kesimpulan. Ia tidak boleh berlaku. Kita tetapkan kesimpulan itu... kita kena belajar dan ambil pengajaran ini."
Astro Arena
Wed Jan 25 2023

Erik ten Hag memberi arahan kepada pemainnya ketika perlawanan EPL antara Arsenal dan Manchester United di Stadium Emirates, London, 22 Jan 2023. (Foto AP)

Peniaga didakwa tipu jual beli kereta
Seorang peniaga dalam talian mengaku tidak bersalah atas tuduhan memperdayakan tiga peniaga lain dalam urusan jual beli kereta berjumlah RM30,200, tahun lalu.

Kadar jangka pendek ditutup stabil susulan operasi BNM
Mudah tunai dalam sistem konvensional turun kepada RM51.80 bilion daripada RM52.49 bilion pagi ini.

Jangan sebab amarah, 'dibunuh' periuk nasi 60 orang - Sharnaaz
Sharnaaz merasakan tindakan tersebut tidak wajar kerana para pelakon serta kru belakang tabir telah berusaha keras untuk menghasilkan sebuah karya yang berkualiti.

Angkasawan UAE sambut Ramadan di angkasa
Angkasawan Emiriah Arab Bersatu (UAE), Sultan alNeyadi, menyambut bulan Ramadan di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS).

Netanyahu terpaksa tangguh lawatan ke London
Keengganan juruterbang itu dikaitkan dengan rancangan Netanyahu untuk menyusun semula sistem perundangan Israel, yang menyebabkan protes besar-besaran.

Malaysia gesa diwujudkan agensi PBB urus isu air
Malaysia mencadangkan diwujudkan sebuah agensi khusus untuk air di peringkat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi melaksanakan Agenda Tindakan Air.

Inisiatif Pucuk Hijau UMW: Kenapa pokok bakau?
Sasaran Kumpulan UMW untuk tanam 300,000 pokok bakau di seluruh Malaysia semakin dihampiri.

AWANI Ringkas: Tiada lagi monopoli Puspakom untuk perkhidmatan pemeriksaan berkala kenderaan
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Wartawan Belarus di hukum penjara tiga tahun
Sebuah mahkamah di Belarus pada Khamis menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun kepada seorang wartawan kerana mencetuskan kebencian dan perselisihan terhadap penguatkuasa undang-undang.

Banci Ekonomi 2023 juga dapat bantu rakyat buat keputusan
Rakyat boleh membuat keputusan strategik untuk kehidupan mereka berdasarkan data menyeluruh yang terkumpul daripada banci ini.

Pembelian Manchester United: Sheikh Jassim, Ratcliffe hantar bidaan kedua
Kedua-dua pihak dijangka meningkatkan tawaran awal mereka selepas tarikh akhir penyerahan dilanjutkan oleh bank Raine yang bertindak sebagai pihak ketiga membantu penjualan kelab itu.

Ratcliffe tak sanggup penuhi harga mengarut beli Manchester United
Ratcliffe menegaskan bahawa dia tidak akan membayar harga yang tidak masuk akal demi menguasai Manchester United.

Barcelona pasukan impian saya - De Jong ulangi keinginan kekal di Camp Nou
Manchester United dilaporkan berminat membawa De Jong ke Old Trafford untuk pertemuan semula dengan Erik ten Hag.

Saya ada peranan penting di Manchester United - Maguire
Dalam saingan Liga Perdana Inggeris, Maguire hanya membuat lima permulaan sepanjang musim.

United berdepan Sevilla suku akhir Liga Europa
Jika skuad berjaya melepasi cabaran Sevilla, United akan berdepan sama ada Juventus atau Sporting Lisbon di peringkat separuh akhir.

UEL: Manchester United tepati ramalan ke suku akhir atasi Real Betis
UEL: Manchester United tepati ramalan ke suku akhir atasi Real Betis

United minta naikkan harga tawaran RM32.65 bilion
Sheikh Jassim hanya mengemukakan sekitar 4.5 bilion pound untuk membeli 100 peratus saham United.

EPL: Manchester United tidak kemuka rayuan insiden kad merah Casemiro
Semakan VAR memastikan Casemiro selayaknya mendapat kad merah kerana terjahan berbahaya yang dilakukannya ke atas Carlos Alcaraz.

Erik ten Hag kecewa keputusan pengadil tidak konsisten
Casemiro pemain United pertama menerima dua kad merah dalam satu musim Liga Perdana Inggeris sejak Nemanja Vidic pada 2013-14.

EPL: Ten Hag dinamakan Pengurus Terbaik Bulanan
Ten Hag itu kini sebaris dengan pemenang dua kali sebelumnya seperti Kenny Dalglish, Roberto Mancini dan Thomas Tuchel.