awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Op Layar: SPRM beku 21 akaun, sita dua hotel milik pegawai kanan TLDM
[TERKINI] Kerajaan Selangor batal projek ternakan babi Bukit Tagar - MB
Perincian penubuhan Jabatan Pendakwaan Syariah Malaysia di peringkat akhir
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Meta halang remaja mengakses watak AI

Amanz
Amanz
26/01/2026
04:10 MYT
Meta halang remaja mengakses watak AI
Ciri watak AI kini mengesan usia pengguna dan sekiranya mendapati mereka bawah umur, ia tidak lagi boleh diakses seperti sebelumnya. - Foto Amanz
PENGGUNA platform Meta mempunyai akses kepada watak kecerdasan buatan (AI) yang dikuasakan oleh Meta AI.
Bagaimanapun, pada penghujung minggu lalu, Meta mengumumkan ciri watak AI kini tidak lagi boleh diakses oleh pengguna remaja dan bawah umur.
Halangan dikenakan hanyalah sementara menanti Meta membangunkan versi baharu watak AI yang lebih selamat digunakan individu bawah umur.
Ciri itu kini mengesan usia pengguna dan sekiranya mendapati mereka bawah umur, ciri watak AI tidak lagi boleh diakses seperti sebelumnya.
Selain itu jika remaja cuba mengelat dengan tarikh lahir palsu, sistem mengesan usia sebenar yang diperkenalkan sebelum ini juga akan menghalang akses secara serta merta.
Remaja walau bagaimanapun masih lagi boleh mengakses ciri lain di bawah payung Meta AI.
Pengumuman dilakukan ketika Meta disiasat beberapa negeri di Amerika Syarikat dan juga berhadapan saman oleh ibu bapa kerana watak AI didapati melakukan perbualan tidak sesuai dengan umur pengguna tahun lalu.
Topic Berkaitan
#Meta
#watak AI
#pengguna bawah umur
#remaja
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan