Jika rakyat Malaysia terus mengamalkan gaya hidup tidak sihat, negara bakal berdepan krisis kesihatan hingga pihak kerajaan dan pembayar cukai perlu menanggung kos rawatan kesihatan.
Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin berkata, pilihan gaya hidup yang kurang sihat bukan lagi pilihan peribadi yang tidak perlu pihak kerajaan campuri kerana ia ada kesan rantaiannya.
"Sebagai sebuah negara, tahap kesihatan rakyat menyeluruh adalah petanda sebuah negara yang sihat. Menjaga kesihatan membolehkan rakyat menikmati hidup yang produktif dan bermakna.
"Lagipun penyakit jantung adalah isu besar di Malaysia. Bukan sahaja menyerang orang berusia, golongan muda juga kini berdepan dengan risiko tersebut," ujar Khairy.
Beliau berkata demikian sewaktu menyampaikan ucapan sempena merasmikan acara Walk-a-Mile Hari Jantung Sedunia 2015 di Taman Botani Perdana di ibu negara.
Melalui kajian yang dijalankan Kementerian Belia dan Sukan, didapati tahap kecergasan rakyat Malaysia hanya pada kadar 40 peratus pada tahun lalu. Metodologi kajian tersebut adalah dengan mengambil kira kekerapan melakukan riadah dan aktiviti kecergasan setiap minggu.
"Ia masih rendah berbanding rakyat di negara-negara maju yang aktif bersukan, iaitu tahap kecergasan rakyat mereka antara 60 hingga 70 peratus," ujar beliau.
Tambah Khairy, beliau juga bimbang dengan statistik rakyat Malaysia merupakan yang paling obes di Asia selain turut mencatatkan kes diabetes tinggi.
"Kita mempunyai pilihan kulinari yang terkenal dan antara terbaik di dunia. Malangnya, sebahagian daripadanya juga diakui berkalori tinggi.
"Namun itu tidak bermakna kita beralasan untuk tidak bersenam dan menjalani gaya hidup aktif serta sihat. Apa yang kita makan, perlu digunakan semula kalori dan tenaga itu," katanya.
Acara Walk-a-Mile Hari Jantung Sedunia memasuki tahun ke-14 penganjuran oleh Yayasan Jantung Malaysia dan Nestle Omega Plus. Lebih 3,000 peserta pelbagai peringkat usia telah menghabiskan aktiviti berjalan kira-kira sejauh 1.6 kilometer.
Hamzah Hamid
Sun Sep 27 2015
Khairy bersama sebahagian daripada 3,000 peserta acara Walk-a-Mile Hari Jantung Sedunia 2015 di Taman Tasik Perdana. - Foto Astro AWANI/Hamzah Hamid
Produk kraf Orang Asli Kelinsing diusahakan jadi cenderahati
Kementerian Komunikasi akan mengusahakan agar produk kraf penduduk Kampung Orang Asli Kelinsing di sini dijadikan cenderahati untuk perwakilan ASEAN yang menghadiri mesyuarat di pelbagai peringkat sepanjang tahun ini.
Ekonomi Malaysia dijangka berkembang 5.0 peratus tahun ini
Ekonomi Malaysia dijangka terus berkembang pada kadar lebih 5.0 peratus pada tahun 2025, disokong oleh pelaburan strategik, pengurusan fiskal yang kukuh dan daya tahan ekonomi, kata Kementerian Kewangan.
Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan menekankan bahawa pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia melebihi jangkaan tahun lalu, dengan ekonomi melebihi sasaran bajet awal dan unjuran Bank Negara Malaysia (BNM).
Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan menekankan bahawa pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia melebihi jangkaan tahun lalu, dengan ekonomi melebihi sasaran bajet awal dan unjuran Bank Negara Malaysia (BNM).
Kes saman Dzulkefly terhadap Asyraf Wajdi selesai secara baik
Kes saman difailkan Dr Dzulkefly terhadap Datuk Asyraf Wajdi Dusuki berhubung hantaran dalam aplikasi X yang didakwa memfitnah Menteri Kesihatan itu selesai secara baik.
Kebergantungan bersama menuju tenaga lestari ASEAN
Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Peralihan Tenaga dan Transformasi Air Datuk Seri Fadillah Yusof, berkata sebagai sebuah rantau, ASEAN memiliki peluang untuk menghimpunkan kelebihan setiap negara anggota dan menghubungkan sumber tenaga mealui kerjasama strategik.
Kecerdasan Buatan: United Kingdom berhasrat menjadi peneraju utama
Memetik Reuters, Perdana Menteri Keir Starmer berkata negara itu juga akan mewujudkan zon khas bagi pusat data dan akan menggalakkan lebih ramai graduan mempelajari kursus berfokuskan teknologi.
Kebakaran Los Angeles: Angka korban kebakaran hutan meningkat kepada 24
Angka korban akibat kebakaran hutan yang dahsyat di California, Amerika Syarikat (AS), meningkat kepada 24 orang pada Ahad.
Pelabur perlu fokus asas jangka panjang seperti JS-SEZ
Pasaran saham seperti FBMKLCI mencatatkan penurunan 2.43% dalam dua minggu pertama, mencerminkan ketidakseimbangan antara kekuatan asas ekonomi dan prestasi pasaran jangka pendek. Pelabur Malaysia untuk kekal berdisiplin dan memberi fokus kepada asas jangka panjang dalam menghadapi jurang antara data ekonomi dan prestasi pasaran.
Pertumbuhan nilai eksport China catat peningkatan
Pertumbuhan nilai eksport China dilaporkan meningkat pesat pada Disember tahun lalu. Menerusi data disediakan kastam negara itu, prestasi import juga terus memulih sekali gus menyaksikan penutupan tahun 2024 yang positif.
Paras stok minyak sawit mungkin terus menyusut
Paras stok minyak sawit berkemungkinan besar terus menyusut bulan ini didorong eksport musim sejuk yang lemah. Menurut Hong Leong Investment Bank (HLIB) Research, ia sekali gus mengurangkan daya saing harga berbanding minyak alternatif lain.
JS-SEZ: Ruang dan peluang pekerjaan, galak pembangunan modal insan
Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura (JS-SEZ) membuka peluang pekerjaan dan memacu pembangunan modal insan tempatan, dengan penekanan kepada kemahiran tinggi dan kolaborasi ekonomi dua hala.
PM Anwar mahu semua pihak ambil serius isu diabetes
Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata Malaysia juga merupakan antara negara yang memiliki rakyat menghidap diabetes pada jumlah yang amat tinggi.
Kinohimitsu dan Watson lancar program kesedaran diabetes
Kinohimitsu dan Watsons Malaysia lancar inisiatif kesedaran diabetes sempena bulan kesedaran diabetes.
24,000 warga emas di Terengganu disahkan hidap diabetes
Sebanyak 24,000 atau kira-kira 20 peratus daripada 115,000 warga emas di Terengganu disahkan menghidap penyakit diabetes atau kencing manis setakat hari ini.
RM87.1 juta bagi pembelian ubat SGLT2i, manfaatkan 280,231 pesakit diabetes - Dr Dzulkefly
Dzulkefly berkata penyakit kardiovaskular, kanser, diabetes dan penyakit pernafasan kronik, adalah pembunuh senyap dan ia menyumbang kepada 72 peratus daripada jumlah kematian pramatang di Malaysia.
PM Anwar ingatkan rakyat lebih celik kesihatan, kurangkan pengambilan gula
Beliau berkata, ini kerana, bilangan penghidap kencing manis atau diabetes di Malaysia adalah yang tertinggi di Asia Tenggara.
Isu pengeluaran di fasiliti tempatan punca bekalan insulin manusia terjejas - KKM
Bekalan insulin manusia di fasiliti Kementerian Kesihatan (KKM) yang terjejas baru-baru ini adalah disebabkan isu pengeluaran di fasiliti pembekal tempatan, demikian menurut kementerian itu.
Satu daripada enam rakyat Malaysia hidap diabetes
Malaysia masih tersenarai sebagai negara dengan prevalen diabetes tertinggi di Asia Tenggara iaitu satu daripada enam rakyat Malaysia menghidap diabetes.
Inisiatif perang terhadap gula oleh KKM
Semua rakyat Malaysia diseru untuk berganding bahu bagi memerangi kelaziman tabiat pengambilan gula berlebihan.
Diabetes: Jangan tunggu usia 40-an, lakukan pemeriksaan seawal mungkin
Walaupun usaha untuk meningkatkan kesedaran dan menggalakkan gaya hidup lebih sihat terus dilakukan, kelaziman diabetes di Malaysia terus meningkat.
Regency Specialist Hospital cipta sejarah, kempen saringan diabetes tercatat dalam MBOR
Regency catat rekod untuk bilangan saringan HbA1c tertinggi dalam tempoh tiga hari.