TIGA bandar di Melaka iaitu Ayer Keroh, Alor Gajah dan Jasin bakal dibangunkan bagi pelancongan jenis eko dan agro.

Ia sebagai usaha kerajaan Melaka untuk memperhebatkan lagi jenis-jenis produk pelancongan di negeri itu serta untuk menyemarakkan jumlah pelancong ke daerah-daerah lain di negeri itu.

Sektor pelancongan yang menyumbang 48 peratus Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) kepada Melaka, semestinya mengharapkan sektor pelancongan untuk terus berkembang sekaligus mengangkat juga komuniti serta pengusaha produk pelancongan ini.

Tourism Melaka selaku badan pelaksana segala program dan inisiatif pelancongan negeri, mengenal pasti 13 subsektor pelancongan untuk ditawarkan kepada pelancong.

Jelas Pengurus Besar Tourism Melaka, Sa'ari Basiron, usaha yang dijalankan ini melihat kepada potensi bandar itu yang mempunyai produk pelancongan menarik serta tidak menumpukan semata-mata produk pelancongan di kawasan bandar seperti Bandar Hilir.

"Inisiatif ini dijalankan untuk kita tambah produk pelancongan dan yang pasti untuk kita alihkan tumpuan pelancong yang tertumpu di pusat bandar ke luar bandar untuk menikmati pelancongan jenis eko dan agro ini.

"Ia juga sebagai usaha untuk kita bangunkan setiap daerah ini yang boleh membawa limpahan ekonomi kepada komuniti setempat," jelas Sa'ari dalam temu bual dalam program Poskod@Awani.

Melalui Unit Perancang Ekonomi Negeri Melaka, Ayer Keroh sebagai contoh akan dibangunkan untuk produk pelancongan berasakan eko dan agro (kluster bandar).

Bagi kawasan luar bandar iaitu Alor Gajah yang merangkumi kawasan Tanjung Tuan, Kuala Linggi, Pengkalan Balak dan Pantai Kemunting akan dibangunkan dalam jangka masa panjang melihat kepada potensi yang ada di kawasan berkenaan.

Bagi kawasan Jasin, Air Terjun Asahan akan dibangunkan dengan infrastruktur yang mampan bagi keselesaan pengunjung untuk berekreasi.


KESAN COVID-19 KEPADA PELANCONGAN DI MELAKA

Sebagai negeri yang bergantung harap kepada sektor pelancongan, semestinya penularan COVID-19 memberi impak besar.

Mana tidaknya, jika sebelum ini sasaran bagi ketibaan pelancong ke negeri itu adalah 20 juta bagi tahun 2020 termasuk pelancong domestik dan antarabangsa, kini berkemungkinan tidak dapat direalisasikan.

Maka, sasaran baharu bagi ketibaan pelancong ke negeri Melaka tahun ini kini dijangka hanya 5.6 juta sehingga hujung tahun ini.

"Sewaktu PKP berkuat kuasa, 95 peratus penginapan hotel, chalet serta rumah inap desa tidak dapat beroperasi menyebabkan industri pelancongan lumpuh.

"Setelah rentas negeri dibenarkan sejak Jun melalui PKP Pemulihan, sehingga Jun 2020, kita rekodkan 3.01 juta pelancong bermalam di Melaka. Dan kita terus harapkan untuk tempoh suku ketiga dan keempat ini jumlah itu dapat konsisten supaya sasaran 5.6 juta pelancong dapat direalisasikan," katanya.


DIGITALISASI PELANCONGAN DI MELAKA

Bergerak ke hadapan, COVID-19 ini sebenarnya mempercepatkan proses untuk semua industri beralih kepada digitalisasi dengan menggunakan platform secara atas talian.

Dari segi promosi produk pelancongan sehinggalah pembayaran tanpa tunai.

Itu pendekatan yang dibawakan kerajaan Melaka untuk menerapkan peralihan digitalisasi ini dalam kalangan pengusaha serta pengujung yang datang ke Melaka.

Satu aplikasi 'Melaka Excess' dibangunkan dengan menerapkan ciri pembayaran tanpa tunai atau 'cashless' ini yang boleh digunakan di operator pelancongan berdaftar di negeri itu.

"Sehingga kini kita sudah menerima pendaftaran 900 operator terdiri daripada produk pelancongan sama ada premis makanan, muzium, kedai dan sebagainya.

"Bagi pengguna yang pertama kali mendaftar, RM10 akan dikreditkan ke akaun mereka sebagai saguhati dan seterusnya mereka boleh menambah nilai dan menggunakan untuk pembelian seterusnya," kata Sa'ari.

Tambahnya, konsep yang digunakan ini juga sebagai langkah proaktif kerajaan negeri untuk menggalakkan pengguna dan pemilik premis pelancongan mematuhi penjarakan fizikal dan SOP yang ditetapkan Kementerian Kesihatan.
** Setiap Sabtu dan Ahad, AstroAwani.com membawakan artikel santai dan merangkumi pelbagai topik menarik seperti pelancongan, pemotoran, gaya hidup, hobi, kekeluargaan, kesihatan, pengetahuan am, trivia dan banyak lagi. Ikuti #SantaiHujungMinggu!