SEPERTI semua sedia maklum, kerajaan telah pun mengumumkan lanjutan tempoh penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 selama dua minggu.

Keputusan itu dilakukan seleps mengambil kira jumlah jangkitan harian COVID-19 yang masih pada tahap membimbangkan.

Bagaimana sebenarnya penerimaan rakyat Malaysia mengenai perkara ini, lebih-lebih lagi mereka yang terlibat dalam industri ekonomi?

#DiariLockdown hari ini mendapatkan pandangan warga maya mengenai perkara ini.Jika dilihat daripada reaksi pengguna media sosial Astro AWANI, rata-rata bersetuju dengan lanjutan tempoh PKP 3.0.

Bagi @MHN, dia bersetuju dengan langkah tersebut kerana percaya ia bertujuan membendung penularan COVID-19 agar Malaysia bebas daripada wabak tersebut sekali gus dapat kembali seperti kehidupan dahulu.

“Biar susah sekarang, selepas itu kita boleh merdeka dari COVID-19, dari kes ini berpanjangan bertahun-tahun. Tengok negara luar ada yang tak pakai pelitup muka, harap kita semua dapat kembali kepada kehidupan biasa” komennya di laman Youtube Astro AWANI.

@JerryAlright juga berpendapat bahawa keputusan itu demi keselamatan rakyat Malaysia.

BACA: 'Total lockdown' di seluruh negara disambung sehingga 28 Jun

Namun pada masa sama, ada juga di antara mereka yang merasakan bahawa keputusan itu memberi sedikit beban kepada mereka lebih-lebih lagi mereka yang menjalankan perniagaan sendiri.


.


Berikut merupakan perkongsian lain yang turut dikongsikan oleh pengguna media sosial di laman Youtube Astro AWANI.

.