SATU kaji selidik yang dibuat oleh aplikasi pencari jodoh, SweetRing, mendedahkan pendapatan seseorang lelaki menjadi salah satu faktor penting bagi wanita yang mencari jodoh.
Hasil kajian yang didedahkan oleh portal China Press itu menunjukkan pendapatan paling stabil untuk dipertimbangkan wanita di negara ini sebagai calon suami ialah sekitar RM5,000.
Kajian dilakukan dalam kalangan 500 orang wanita bujang di negara ini, dengan 70 peratus daripada mereka berpendapat pendapatan sebanyak RM5,000 dikira stabil dan mampu menanggung keluarga.
Baki 30 peratus wanita pula yakin lelaki berpendapatan RM3,000 ke atas adalah cukup stabil untuk menjadi ketua keluarga.
Sebahagian daripada 30 peratus itu pula mendedahkan mereka tidak akan berkahwin jika gagal bertemu dengan lelaki dengan pendapatan tersebut.
Bagi golongan lelaki pula, mereka berpendapat gaji sekitar RM3,000 - RM5,000 akan memberi ketenangan fikiran dan memudahkan mereka menguruskan keluarga.
SweetRing merupakan antara aplikasi pencari jodoh yang kerap menjadi pilihan dengan lebih 7 juta pengguna di seluruh dunia.
Agensi
Sun Apr 01 2018

Kajian aplikasi SweetRing dedah 70 peratus wanita di negara ini berpendapat gaji RM5,000 sebagai paling stabil untuk dipilih sebagai suami.

DAP jangka PRU15 diadakan tahun depan
DAP menjangka Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan diadakan tahun depan, kata setiausaha agungnya Anthony Loke.

Misteri bau busuk terjawab, JAS temui tapak pembuangan sisa kimia haram
Pemeriksaan JAS di Kampung Semarang berdekatan Kampung Orang Asli Bukit Jenuk, Sepang mendapati lebih 100 tong besi berisi bahan kimia dipercayai dibuang di lokasi berkenaan.
![[TERKINI] Sidang media Menteri Alam Sekitar dan Air [TERKINI] Sidang media Menteri Alam Sekitar dan Air](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1976616/thumbnails/4194787531657012112327_640x360.jpg)
[TERKINI] Sidang media Menteri Alam Sekitar dan Air
Ikuti Sidang Media Khas bersama Jabatan Alam Sekitar (JAS) oleh Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man mengenai Pencemaran Bau di Jenderam Hilir.

Pesara guru wanita maut ditikam anak lelaki
Seorang warga emas maut selepas dipercayai ditikam di leher oleh anak kandungnya dalam kejadian di Kampung Paya Luboh di sini, petang tadi.

8 syarikat didenda RM1.548 juta terlibat dalam aktiviti tipu bida projek Aswara
Lapan syarikat berkenaan didapati bersekongkol untuk mendapatkan projek tersebut, sekali gus melanggar Akta Persaingan 2010.

Banjir Baling: Dakwaan tanaman durian jadi punca, Ahli Parlimen desak projek dihenti
Penduduk di kawasan sekitar telah menghantar memorandum bantahan projek itu kepada Menteri Besar Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor.

APR-35 | Masyarakat antarabangsa perlu amal semangat 'Keluarga Dunia'
Komuniti antarabangsa perlu melipatgandakan persediaan berdepan dengan ketidaktentuan, serta bekerjasama ke arah masa hadapan yang lebih aman, progresif, inklusif dan makmur, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Beliau berkata, ekonomi dan politik dunia kini berdepan dengan situasi pasca pandemik yang kompleks, selain terdapatnya persaingan yang semakin sengit antara kuasa-kuasa besar dunia.

Jenayah | Bapa mangsa kelar tidak simpan dendam kepada menantu
Walaupun kematian anak dan cucu, Rosman Ahmad tidak berdendam kepada menantunya, yang menjadi suspek kepada pembunuhan kejam. Walaupun suspek mengelar leher kedua-dua mangsa, Rosman yakin apa yang berlaku adalah di luar kawalan menantunya.

Malaysia-Turki | PM tiba di Istanbul bagi lawatan rasmi empat hari
Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Sabiha Gokcen (ISG) bagi memulakan lawatan rasmi empat hari ke Turki atas jemputan Presiden Recep Tayyip Erdogan.

Banjir Baling | PM arah salur bantuan segera kepada mangsa
Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengarahkan bantuan segera disampaikan kepada mangsa-mangsa yang terlibat dalam kejadian banjir di Baling, Kedah. Perdana Menteri yang kini berada di Turki untuk lawatan rasmi, berkata beliau turut mengarahkan setiausaha politik, Datuk Mohammad Anuar mewakilinya, untuk turun ke kawasan bencana bagi meninjau dan memastikan bantuan disalurkan secepatnya kepada mangsa.

Lelaki didakwa bunuh wanita baru dikenali menerusi aplikasi sembang
Seorang penganggur didakwa atas pertuduhan membunuh kenalan wanita yang baru dikenalinya melalui aplikasi sembang awal bulan lalu.

Aplikasi telefon pintar antara cadangan pantau pembelian minyak masak subsidi - Nanta
Penggunaan aplikasi telefon pintar untuk merekodkan pembelian barang kawalan, merupakan antara kaedah yang dicadangkan untuk mengawal ketat agihan barangan bersubsidi.

Wujudkan platform salur penemuan penyu secara terus
Penggunaan aplikasi dan nombor kecemasan lebih praktikal untuk digunakan orang awam berbanding talian telefon rasmi.

Arab Saudi perkenal aplikasi baharu al-Munazzimin dan al-Amilin sempena musim haji 1443 H
Arab Saudi memperkenalkan tiga aplikasi pintar termasuk dua yang baharu sempena musim haji 1443 H bagi melancarkan lagi urusan para jemaah semasa berada di tanah suci.

Suri rumah rugi RM71,100 ditipu sindiket pelaburan
Seorang suri rumah mengalami kerugian RM71,100 selepas ditipu sindiket pelaburan wang tidak wujud menerusi aplikasi laman sosial yang menawarkan pulangan lumayan.

IJN perkenal CareAide bantu perbaiki ketidakpatuhan pengambilan ubat
Institut Jantung Negara (IJN) memperkenalkan aplikasi mudah alih baharu iaitu CareAide melalui kerjasama dengan CaringUp bagi membantu memperbaiki aspek ketidakpatuhan pengambilan ubat.

Murid perempuan dakwa dirogol kenalan dari aplikasi cari jodoh
Suspek yang juga seorang mekanik didakwa beri minuman sehingga menyebabkan mangsa yang berusia 12 tahun mengantuk sebelum merogolnya.

Ajaran syiah melalui aplikasi digital al-Quran akan ditangani sewajarnya - Hamzah
Terdapat aplikasi digital al-Quran yang mengandungi penyelewengan atau tafsiran yang menyimpang.

Pemilihan PKR 2022: Lebih 67,000 ahli undi dalam talian - JPP
Pengundian dalam talian bagi Pemilihan PKR 2022 yang dilaksanakan buat julung kali mendapat sambutan baik.

Pemilihan PKR 2022: Ahli keluar mengundi terlalu rendah setakat ini
Jumlah ahli parti yang keluar mengundi secara fizikal pada Pemilihan PKR 2022 yang memasuki hari ketiga masih terlalu rendah jika dibandingkan dengan pemilihan pada 2018.