BAYANGKAN jika anda sedang memandu kenderaan dalam keadaan hujan lebat dan kemudian terlihat jalan di hadapan anda mula dinaiki air. Apakah yang anda akan lakukan?

Adakah anda akan terus meredah jalan tersebut atau mengambil langkah yang lebih selamat iaitu berpatah balik?

Sekiranya anda terperangkap dalam situasi banjir kilat dan tidak mempunyai pilihan lain selain meredah jalan tersebut, ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan.

Jangan panik!

Okey, perkara pertama yang perlu anda ingat adalah anda tidak boleh berasa panik dan sentiasa dalam keadaan tenang. Hal ini kerana, sekiranya anda panik, anda akan cenderung untuk memandu secara tidak berhemah. Malah, peratusan anda untuk terlibat dalam kemalangan jiwa adalah sangat tinggi.

Anggarkan kedalaman paras banjir

Jika anda telah terperangkap di atas jalan yang sudah dinaiki air, salah satu cara yang paling mudah ialah perhatikan objek di hadapan anda untuk menganggarkan paras kedalaman air di jalan tersebut. Sekiranya, paras air tersebut di bawah paras ekzos kenderaan, ia masih selamat untuk dilalui.

Periksa laluan jika ada sebarang halangan

Kemudian, pastikan laluan di hadapan anda tidak terhalang. Sekiranya terdapat halangan atau laluan tersebut sesak, tunggu seketika sehingga laluan tersebut selamat.

Periksa laluan sebelum ambil keputusan redah banjir

Stabilkan kelajuan

Ketika melalui jalan yang dinaiki air banjir, pastikan kelajuan kereta adalah optimum iaitu tidak terlalu laju dan tidak terlalu perlahan. Hal ini bagi memastikan kereta tidak mudah dibawa arus dan terbabas ke bahu jalan.

TETAPI, sekiranya paras air adalah lebih tinggi daripada ekzos kenderaan dan anda tidak mempunyai pilihan lain selain meredah banjir, maka lakukan langkah ini:

Kenderaan bertransmisi automatik

Jika kenderaan anda bertransmisi automatik, tukarkan gear kenderaan kepada low (gear rendah) atau ‘L’.

Kemudian, kawal kenderaan menggunakan brek tangan serta pastikan butang brek tangan atau ‘hand break’ sentiasa ditekan untuk mengelakkan brek dari terkunci.

Kenderaan bertransmisi manual

Untuk kenderaan bertransmisi manual, pastikan anda menggunakan gear 1 dan kekalkannya di sepanjang pemanduan di atas jalan tersebut. Kawal klac, untuk pastikan meter RPM sentiasa berada lebih dari 2,500.


PENTING!

Selepas kembali ke laluan yang tiada air, pastikan anda periksa brek kenderaan. Kebiasaannya, brek tidak berfungsi dengan baik ketika basah.

Oleh itu, pandu dengan perlahan. Hadkan kepada 10 hingga 15km/j sambil menekan brek dan minyak secara serentak.

Atau, pergi ke bengkel terdekat untuk lakukan pemeriksaan kenderaan.

Lakukan pemeriksaan di bengkel