Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

Polis Hong Kong hentikan penguatkuasaan undang-undang antitopeng

Polis Hong Kong hentikan penguatkuasaan undang-undang antitopeng
Pihak polis Hong Kong mengumumkan akan menghentikan penguatkuasaan undang-undang anti-topeng selepas Mahkamah Tinggi memutuskan larangan itu tidak mengikut perlembagaan. Foto: Reuters
HONG KONG: Pihak polis Hong Kong mengumumkan akan menghentikan penguatkuasaan undang-undang antitopeng selepas Mahkamah Tinggi memutuskan larangan itu tidak mengikut perlembagaan.

Menurut Penguasa Kanan Polis Hong Kong, Superintenden Li Kwai-wah, undang-undang antitopeng itu digunakan sebelum ini semasa perhimpunan haram tetapi keputusan penguatkuasaan diputuskan oleh mahkamah.
"Mahkamah mempunyai pendapat mengenai undang-undang ini (antitopeng), jadi kami sebagai jabatan yang menguatkuasakan undang-undang, akan menghentikan penguatkuasaan undang-undang ini sehingga diumumkan kelak," katanya.

Keputusan yang diumumkan oleh Mahkamah Tinggi pada Isnin itu menyatakan bahawa larangan tersebut melanggar hak asasi melangkaui kewajaran dan justeru gagal memenuhi ujian imbangan.
Terdahulu, kerajaan memutuskan untuk menggunakan larangan tersebut menerusi kuasa pada waktu kecemasan bulan lepas.

Pada Isnin, penunjuk perasaan dan polis rusuhan terus bertempur di luar sebuah universiti di Hong Kong.

BACA: Polis serbu universiti, ancam tembak penunjuk perasaan dengan peluru hidup

Difahamkan sejak beberapa hari lalu penunjuk perasaan membina kubu di kampus universiti bagi menyekat kemasukan polis ke dalam kawasan berkenaan.

Bagaimanapun, polis rusuhan kini telah mengepung kawasan tersebut, sementara kumpulan berkenaan berusaha untuk keluar bagi mengelak ditahan.

Pihak berkuasa melepaskan gas pemedih mata sehingga memaksa ratusan penunjuk perasaan kembali memasuki kawasan kampus.

BACA: Tangguh perjalanan tidak penting ke Hong Kong - Wisma Putra


Tag: Hong Kong, protes, polis, anti tepong, undang-undang, Mahkamah TinggiKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.