Arul Kanda ditahan SPRM kerana disyaki terlibat dalam kes pindaan laporan audit 1MDB

Arul Kanda ditahan SPRM kerana disyaki terlibat dalam kes pindaan laporan audit 1MDB
Arul Kanda ketika tiba di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia hari ini. --fotoBERNAMA
KUALA LUMPUR: Bekas presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Arul Kanda Kandasamy telah ditahan kerana disyaki terlibat dengan pindaan yang dilakukan dalam laporan audit 1MDB.

Beliau dijangka akan didakwa esok.

Peguamnya, Datuk N. Sivananthan mengesahkan bahawa Arul Kanda secara rasminya ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada jam 10.30 pagi pada hari Selasa (11 Disember).

"Mereka (MACC) akan membawa beliau ke mahkamah esok (Rabu) pagi untuk dituduh bersama bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak," kata Sivananthan kepada pemberita di ibu pejabat SPRM di sini.
Sivananthan berkata Arul Kanda mungkin menghadapi satu pertuduhan mengikut Seksyen 23 Akta SPRM.

Arul Kanda dan peguamnya tiba di ibu pejabat SPRM pada jam 9.30 pagi hari Selasa.

Pada 25 Nov, Ketua Audit Negara Tan Sri Dr Madinah Mohamad berkata salah satu perubahan yang dibuat kepada laporan audit akhir 1MDB ialah penyingkiran perenggan atau perenggan yang menyebutkan kehadiran ahli perniagaan buruan Low Taek Jho atau Jho Low.

Dia mendedahkan bahawa arahan untuk membuat perubahan itu datang dari Tan Sri Shukry Salleh, yang telah berkhidmat sebagai setiausaha swasta kepada Najib semasa beliau menjadi Perdana Menteri.

Sementara itu, bekas Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa turut memasuki ibu pejabat SPRM pada jam 9.30 pagi.

Sebelum ini, bekas Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Dzulkifli Ahmad berkata, beliau tidak terlibat dalam isu pindaan laporan audit 1MDB.

Ketua Audit Negara Tan Sri Madinah Abdullah pula dalam kenyataannya sebelum ini mendakwa terdapat beberapa pindaan yang telah dilakukan oleh pihak-pihak tertentu dalam memastikan laporan 1MDB tidak menunjukkan apa-apa bukti yang boleh membabitkan kesalahan terhadap pentadbiran sebelum ini.

Berikutan itu, Madinah dikritik oleh pelbagai pihak, namun beliau tetap mempertahankan dakwaan berkenaan.