Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

ILS perlu dibincang di meja rundingan - Anthony Loke

ILS perlu dibincang di meja rundingan - Anthony Loke
ANTHONY: Enough said!
SEPANG: Malaysia berpendirian untuk menyelesaikan isu melibatkan rancangan Singapura untuk memperkenalkan Sistem Pendaratan Instrumen (ILS) secara bersama dengan negara terbabit, ujar Menteri Pengangkutan, Anthony Loke.

Beliau pada masa sama enggan mengulas lanjut mengenai kenyataan balas negara jiran itu, sebaliknya mahu ia diselesaikan secara rundingan.
Enough said about that issue. Saya rasa, biarkan kedua-dua negara duduk berbincang dan berunding mengenai isu berkenaan,” katanya kepada media selepas melancarkan Perkhidmatan Kebudayaan dan Infrastruktur Mesra Keluarga dan Warga Emas di Tingkat 3A, Lapangan Terbang Kuala Lumpur 2 (KLIA2).

Malah katanya, penjelasan dan pendirian Malaysia telah dinyatakan dalam satu kenyataan sebelum ini dan sebarang rundingan akan dibuat pada Januari depan.
Enough said. We have met our point. Kita telah mengeluarkan kenyataan dengan video untuk menjelaskan pendirian kita.

“Apa jua isu teknikal dan sebagainya kita serahkan kepada kedua-dua pihak dan pertemuan akan diadakan Januari ini,” tambahnya.

BACA: ILS tidak timbulkan risiko keselamatan di Pelabuhan Pasir Gudang - Singapura 

BACA: Malaysia tak akan beralah dengan Singapura - Liew

BACA: Pelabur tidak perlu bimbang mengenai ketegangan antara Malaysia-Singapura 

Kementerian Pengangkutan pada Rabu, menerbitkan sebuah video untuk menjelaskan mengapa kerajaan membantah protokol pendaratan baru pesawat di Lapangan Terbang Seletar, Singapura.

Isu berkenaan timbul apabila lapangan Terbang Seletar berkeras untuk melaksanakan Sistem Pendaratan Instrumen (ILS), yang akan membolehkan pesawat terbang dengan selamat walaupun dengan jarak penglihatan yang kurang baik.

BACA: Malaysia dan Singapura seperti kembar - Tun Mahathir

BACA: Dakwaan Singapura tidak tepat, had Pelabuhan JB tidak ceroboh ke Singapura

TONTON: Malaysia bantah tindakan Singapura siarkan tatacara ILS

Tag: anthony loke, singapura, pesawat, ILS, lapangan terbang seletar, malaysia, menteri pengangkutanKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.