Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Kabinet bubar jika PM letak jawatan - Peguam

Kabinet bubar jika PM letak jawatan - Peguam
Susulan peletakan jawatannya, Dr Mahathir dilantik oleh Agong sebagai Perdana Menteri interim mengikut Perkara 43 (2)(a) Perlembagaan Persekutuan. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Kabinet kerajaan pusat bubar secara automatik sebaik sahaja seorang Perdana Menteri meletak jawatan, menurut pakar undang-undang.

Peguam terkenal, Datuk N. Sivananthan berpendapat bahawa tidak ada lagi kerajaan apabila peletakan jawatan Tun Dr Mahathir Mohamed diperkenan oleh Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah R'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.
Bagaimanapun, katanya, baginda boleh melantik Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri interim sementara menunggu pelantikan Perdana Menteri yang baharu atau menunggu keputusan pilihan raya umum jika diadakan.

Yang di-Pertuan Agong boleh melantik seorang Perdana Menteri dalam kalangan Ahli Parlimen, yang baginda berpendapat mempunyai sokongan majoriti dalam Dewan Rakyat selaras dengan Perkara 43 (2)(a) Perlembagaan Persekutuan, katanya mengulas peletakan jawatan Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri dan Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), pada Isnin.
Dalam pada itu, seorang peguam pakar undang-undang perlembagaan, Lim Wei Jiet, berkata seorang Perdana Menteri baharu perlu dilantik dalam memastikan beliau membentuk sebuah Kabinet bagi mengurus pentadbiran negara.

BACA: Semua jawatan menteri Kabinet, timbalan menteri dan setiausaha politik dihentikan 

VIDEO: Perdana Menteri interim tidak perlu sokongan majoriti 

"Yang di-Pertuan Agong mempunyai kuasa budi bicara untuk melantik seorang yang mempunyai keyakinan majoriti Ahli Parlimen dalam Parlimen sebagai Perdana Menteri," katanya.

Bagaimanapun, dalam senario semasa, kedua-dua peguam itu mempunyai pandangan berbeza apabila ditanya sama ada seorang bekas Timbalan Perdana Menteri boleh dilantik sebagai pemangku Perdana Menteri.

"Tidak ada apa-apa peruntukan dalam Perlembagaan yang menghalang seorang bekas Timbalan Perdana Menteri bertindak sebagai Perdana Menteri sementara untuk mengurus perkara-perkara berkaitan kerajaan sementara menunggu satu penyelesaian dalam soal ini," kata Lim.

BACA: Kebijaksanaan Yang di-Pertuan Agong tentukan kedudukan kerajaan

Kepada pertanyaan sama, Sivananthan menjawab: "Tidak ada peruntukan (dalam undang-undang) untuk Timbalan Perdana Menteri menjadi pemangku Perdana Menteri sekiranya Perdana Menteri meletak jawatan."

Ditanya sama ada terdapat keperluan untuk membentuk sebuah kerajaan interim sementara menunggu pembentukan sebuah Kabinet baharu, Lim berkata tidak ada keperluan dari segi perundangan.


Tidak ada peruntukan Perlembagaan yang menghalang bekas Timbalan PM bertindak sebagai PM sementara


"Tetapi pada dasarnya, ia mungkin positif," katanya.

Susulan peletakan jawatannya, Dr Mahathir dilantik oleh baginda sebagai Perdana Menteri interim mengikut Perkara 43 (2)(a) Perlembagaan Persekutuan.

Pelantikan tersebut bagi membolehkan Dr Mahathir menguruskan pentadbiran negara sehingga Perdana Menteri dan anggota Kabinet baharu dilantik.


Tidak ada peruntukan undang-undang untuk Timbalan PM menjadi pemangku PM sekiranya PM meletak jawatan


Berikutan peletakan jawatan Dr Mahathir, Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Mohd Zuki Ali, berkata Al-Sultan Abdullah pada Isnin membatalkan pelantikan semua menteri atas nasihat Perdana Menteri.

Sehubungan itu, katanya, tugas anggota pentadbiran merangkumi timbalan perdana menteri, menteri, timbalan menteri dan setiausaha politik turut terhenti pada tarikh sama.

Dr Mahathir mengangkat sumpah sebagai perdana menteri ketujuh pada 10 Mei 2018 selepas memimpin Pakatan Harapan (PH) menumbangkan apa yang beliau gelar sebagai sebuah kerajaan kleptokratik, sekali gus menamatkan pemerintahan enam dekad Barisan Nasional (BN) yang diterajui UMNO di Malaysia.

-- BERNAMA