Mahfuz disaran letak jawatan ahli parlimen, dikhuatiri gajinya haram

Mahfuz disaran letak jawatan ahli parlimen, dikhuatiri gajinya haram
KOTA BHARU: Datuk Mahfuz Omar disaran melepaskan jawatan selaku Ahli Parlimen Pokok Sena selepas menghantar surat pemberhentian menjadi ahli Pas semalam kerana dibimbangi pendapatannya sebagai wakil rakyat adalah haram.

Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, ini memandangkan bekas Naib Presiden Pas itu masih terikat dengan baiah atau lafaz sumpah sebagai calon Pas.

Malah menurutnya, jika Mahfuz melanggar baiah itu, beliau juga berdepan laknat Allah SWT dan seluruh umat Islam.

Kata beliau, Mahfuz memahami kandungan lafaz sumpah yang diucapkan sebelum menjadi calon ahli parlimen.
"Kalau dia (Mahfuz) langgar baiah itu keluar Pas atau dipecat dari parti, Mahfuz perlu letak jawatan sebagai ahli parlimen.

"Kalau tidak letak jawatan segala pendapatan dari jawatan itu adalah haram… dia (Mahfuz) sendiri mengetahuinya ketika dia mengangkat baiah. Kalau dia langgar dia akan dilaknat Allah dan seluruh umat Islam. Jika tidak takut terpulang lah," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Semalam, Mahfuz pada sidang media di Alor Setar, Kedah mengumumkan keluar parti Islam itu selepas menganggotainya selama 34 tahun berkuat kuasa 11.59 malam pada Ahad.

BACA: Selepas keluar Pas, Mahfuz tetapkan tempoh 'idah' sebulan

BACA: Mahfuz sambut tahun baru dengan keluar Pas

Selain itu, Takiyuddin memaklumkan, pemberhentian Mahfuz sama sekali tidak menjejaskan parti bahkan Pas merasa ‘lega’ apabila bekas Pesuruhjaya Pas Kedah itu berbuat demikian.

Kata beliau, Pas merasa terkejut apabila baru sekarang Mahfuz sedar untuk keluar parti sedangkan sebelum ini tindak-tanduknya tidak mencerminkan beliau seorang ahli Pas.

Takiyuddin turut menyindir Mahfuz sebagai ahli parlimen tiga penggal serta berada dalam Pas selama 34 tahun dan keluar parti tanpa kira-kira 3,000 yang didakwa sebagai penyokongnya.