Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

PRK P.Pauh: Tamatkan segera 'sumpahan' pemerintahan PKR - Mas Ermieyati

PRK P.Pauh: Tamatkan segera 'sumpahan' pemerintahan PKR - Mas Ermieyati
MAS ERMIEYATI: Tamatkan segera 'sumpahan' pemerintahan PKR. -Gambar fail
KUALA LUMPUR: Pengundi Permatang Pauh diminta menamatkan segera sumpahan pemerintahan PKR di kawasan berkenaan dengan dengan memilih calon yang benar-benar rapat di hati rakyat dan membawa ramuan pembangunan kepada masa depan penduduk di kawasan itu.

Ketua Puteri UMNO, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, kawasan itu yang selama ini dibelenggu kemunduran harus dikejutkan dengan pembangunan yang seharusnya sudah lama mereka kecapi di bawah jagaan Barisan Nasional (BN).
"Walaupun keputusan tidak memihak kepada UMNO selama ini di sana, ia bukan tanda putus asa untuk membawa penduduk di sana satu anjakan kepada kemajuan sama seperti bahagian lain yang dijaga BN.

"Statistik majoriti undi kekalahan UMNO di Parlimen itu selama ini juga bukan alasan untuk mengenepikan hasrat dan harapan penduduk di sana yang mahu rasa benar-benar disayangi oleh seorang wakil rakyat yang berkhidmat untuk rakyat.
"Puteri UMNO tahu 'sumpahan' itu sebenarnya boleh ditamatkan dengan individu yang benar-benar rapat di hati rakyat dan membawa ramuan rahsia pembangunan kepada masa depan penduduk Permatang Pauh," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

BACA: PRK P.Pauh: Cari wakil rakyat pandai buat 'roti canai terbang'

BACA: PRK P.Pauh: Pengundi India tidak pernah lupa pengkhianatan Anwar - Periasamy

BACA: PRK P. Pauh: Guna kekuatan sendiri untuk rampas Permatang Pauh - Reezal


PRK Parlimen Permatang Pauh bakal menyaksikan pertandingan empat penjuru antara calon Barisan Nasional (BN), Parti Keadilan Rakyat (PKR), Parti Rakyat Malaysia dan seorang calon bebas.

Empat calon berkenaan ialah Suhaimi Sabudin, 44, daripada BN; Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, 62 (PKR); calon bebas Salleh Isahak, 53; dan Azman Shah, 50 (Parti Rakyat Malaysia).

Kata Mas Ermieyati, pengundi juga perlu faham pergolakan dalaman Pakatan Rakyat yang tidak menjamin keluarga 'Tahaluf siyasi' mereka untuk terus bahagia sehingga ke akhirnya.

"Pergaduhan yang melanda terutama dalam isu hudud yang dibawa PAS pasti membawa satu penolakan total dari DAP. Harus diingat juga Pulau Pinang adalah kubu kuat DAP.

"Ia menjadikan PKR seolah-olah tersepit di Permatang Pauh, sama ada hendak memilih DAP atau PAS sebagai 'tag team' yang harus dijulang dan diraikan sepanjang minggu kempen di sana.

"Pastinya PKR mahu memilih DAP sebagai pasangan kerana kepentingan masa depan politik mereka di negeri itu," ujarnya.

Sebelum ini, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican dilaporkan menafikan dakwaan Naib Pengerusi PKR Pulau Pinang Datuk Abdul Malik Abul Kassim bahawa UMNO memindahkan pengundi ke Parlimen Permatang Pauh sebagai persediaan menghadapi kemungkinan pilihan raya kecil di kawasan.


Ini masanya BN membuktikan Permatang Pauh bukan lagi milik legasi keluarga Anwar
Kata Mas Ermieyati, ia satu tuduhan yang tidak berasas selain umum harus sedar pertambahan pemilih berdaftar adalah seramai 797 orang dan jumlah itu tidak cukup untuk mengimbangi majoriti 11,721 undi yang dimenangi PKR pada PRU lepas.

"Kita juga mengecam tindakan sedemikian jika ada selain mahu pertandingan sihat lagi adil untuk menentukan Permatang Pauh milik siapa esok," ujarnya.

Dalam pada itu katanya, PRK kali ini bukan masa UMNO menilai kemenangan parti dengan kekurangan majoriti kekalahan sekali gus menjadikannya alasan kekalahan yang tidak boleh diterima umum.

"Ini masanya BN membuktikan Permatang Pauh bukan lagi milik legasi keluarga Anwar," jelasnya.

PRK itu diadakan berikutan keputusan Lembaga Pengampunan menolak petisyen pengampunan diraja yang dipohon anggota Parlimen kawasan itu Datuk Seri Anwar Ibrahim melalui anggota keluarganya, sekali gus menyebabkan Anwar hilang kelayakan sebagai wakil rakyat.