KUALA LUMPUR: Bajet 2023 yang dibentangkan semalam bertujuan untuk mengimbangi keperluan pertumbuhan domestik yang mapan susulan ketidaktentuan ekonomi global sambil memastikan fiskal yang berhemah di tengah-tengah volatiliti semasa dalam pasaran kewangan dan mata wang.

Pengerusi Persatuan Bank-Bank Dalam Malaysia (ABM) dan Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Malayan Banking Bhd (Maybank), Datuk Khairussaleh Ramli berkata, bajet itu juga meletakkan asas untuk pembaharuan fiskal, bermula dengan peralihan kepada subsidi yang disasarkan.

Kesemua itu mesti dilengkapkan dengan sumber hasil yang mampan bagi mengurangkan pergantungan kepada pendapatan daripada komoditi yang tidak menentu dan hasil cukai sekali sahaja seperti yang dapat disaksikan pada 2022, kata beliau dalam satu kenyataan semalam.

"Kami mengalu-alukan peruntukan belanjawan, insentif cukai dan langkah fiskal yang menyokong pertumbuhan ekonomi domestik dan disalurkan ke arah tema keterangkuman, kesaksamaan, kemampanan, keselamatan dan pembinaan berdaya tahan, yang terpakai kepada semua segmen masyarakat dan sektor perniagaan," katanya.

Insentif dan langkah sedemikian ditunjukkan antaranya melalui pengurangan dua mata peratusan dalam kadar cukai pendapatan persendirian dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS), penambahbaikan dalam bantuan kewangan dan kebajikan kepada kumpulan berpendapatan rendah dan berisiko, katanya.

Khairussaleh berkata, ini juga dapat dilihat dalam langkah membina semula tabungan persaraan dan simpanan sukarela, pengukuhan sekuriti makanan dan sosial, mempercepatkan pemulihan industri pelancongan, menjadikan pemilikan rumah mampu milik, menambah baik perkhidmatan awam yang penting seperti penjagaan kesihatan dan pendidikan serta meningkatkan kesiapsiagaan, tindak balas dan mitigasi bencana alam.

Bajet 2023 juga menekankan langkah-langkah terbaharu yang akan diterima pakai oleh bank-bank di Malaysia untuk memerangi penipuan kewangan seperti yang diumumkan baru-baru ini oleh Bank Negara Malaysia, yang mana bank-bank turut komited sepenuhnya, tambah beliau.

"Ini termasuklah pemindahan daripada kata laluan sekali (OTP) SMS kepada kaedah pengesahan yang lebih selamat untuk transaksi tertentu seperti pemindahan dana dan pembayaran, perubahan maklumat peribadi dan tetapan akaun.

"Bank juga akan mempunyai saluran aduan khusus 24/7 atau talian hotline untuk pelanggan melaporkan penipuan atau scam.

"Selain itu, Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC) akan dilancarkan tidak lama lagi. Kami juga mengalu-alukan perbelanjaan tambahan di bawah Bajet 2023 untuk mengukuhkan pengesanan dan pelaporan ancaman siber termasuk membina keupayaan forensik siber," katanya.

ABM juga kata beliau, menyokong sepenuhnya penekanan yang berterusan dalam memacu agenda alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) dan perubahan iklim di bawah Bajet 2023, yang merupakan agenda utama bagi sektor kewangan Malaysia.

"Ahli-ahli ABM telah bersetuju dengan ketetapan tujuh prinsip ESG untuk industri perbankan Malaysia.

"Ini termasuk komitmen untuk mencapai Karbon Sifar Bersih merentas keseluruhan perniagaan dan portfolio pelanggan yang dibiayai, menggabungkan ESG ke dalam tadbir urus dan pengurusan risiko, serta komitmen untuk mengenal pasti, mengurangkan dan mengurus risiko perhambaan moden dan hak asasi manusia merentas rantaian bekalan," tambah beliau.

-- BERNAMA