Dewan Perdagangan Digital Malaysia mengalu-alukan usaha pembukaan semula sempadan Malaysia-Singapura demi memanfaat ekonomi kedua-dua negara.
Presidennya, Chris Daniel Wong pada masa sama berkata, langkah itu penting memandangkan Singapura merupakan pusat kewangan di Asia dan negara juga memerlukan penjanaan Pelaburan Langsung Asing (FDI) dari Singapura.
Malah, kesukaran tenaga kerja dari Malaysia untuk berulang-alik ke Singapura sedikit sebanyak turut memberi kesan kepada pertumbuhan negara republik itu.
"Pertama ialah orang Malaysia yang menetap di Johor yang berulang-alik ke Singapura untuk bekerja. Kita tengok ada laporan ramai yang hilang pekerjaan iaitu lebih kurang setengah juta lebih yang ada di Johor, tidak dapat ke Singapura untuk bekerja. Ia secara langsung, ia membantutkan pertumbuhan negara Singapura.
"Kedua, kita lihat kepada transborder commerce antara Malaysia-Singapura. Singapura adalah negara kedua pelaburan terbesar di Malaysia. Jadi apabila kita melalui Fasa PKP pada empat bulan lepas, kita lihat pelaburan memang mundur apabila sempadan telah ditutup selama tempoh ini. Jadi kita amat mengalu-alukan pembukaan sempadan ini," katanya kepada Astro AWANI semasa Buletin AWANI Khas pada Selasa.
BACA: Malaysia-Singapura benarkan rentas sempadan bersyarat
Katanya lagi, penggunaan teknologi banyak membantu dalam urusan perniagaan kedua-dua negara.
Namun, perniagaan tetap memerlukan pendekatan secara bersemuka selain sokongan teknologi semasa.
"Selama empat bulan lepas ini, iaitu sejak bulan 3, semasa PKP, saya sendiri menggunakan perisian video conferencing seperti Zoom dan Skype untuk berurusan dengan rakan di Singapura.
"Namun ada kekurangannya, apabila kita berurusniaga, perlu juga kita bersua muka bagi mengeratkan sialturrahim agar kita melancarkan perjalanan perniagaan. Walaupun teknologi membantu, namun silaturrahim antara manusia kena ada. Itulah yang perlu ada apabila berniaga sesama kita," tambah beliau.
Apa yang penting katanya, setiap orang perlu mementingkan disiplin dalam mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) dan protokol yang ditetapkan kedua-dua negara bagi mengelak penularan COVID-19.
"Dari segi protokol dan SOP tiada beza dengan Malaysia. Ia termasuk pemeriksaan suhu badan dan memasukkan maklumat peribadi bagi memastikan pengesanan kontak rapat dilakukan. Saya rasa SOP sudah dilalui empat bulan, namun yang penting ialah disiplin, para peniaga yang ulang alik ini, pentingnya disiplin.
"Apabila ke Singapura ada SOPnya sendiri iaitu kita perlu ke tempat yang kita nak pergi sahaja. Itu adalah disiplin. Jangan ke mana-mana melainkan ke tempat kerja, tempat makan dan terus pulang ke hotel," tambahnya.
Malah, sebagai majikan, beliau berpendapat setiap majikan perlu sentiasa diingatkan mengenai pematuhan SOP apabila pembukaan sempadan dilaksanakan nanti.
"Para majikan dan pihak sumber manusia syarikat hanya boleh letakkan SOP di tempat masing-masing. Paling penting ialah pendidikan. Para pekerja harus dididik dan selalu diingatkan tentang SOP. Kenapa SOP ini penting agar mereka ingat dan patuh kepada SOP. Ini adalah disiplin yang ada pada diri sendiri supaya kita tidak akan bebankan orang lain dan kita akan buatkan orang lain selesa bekerja," ujarnya.
Pada Selasa, Menteri Luar kedua-dua negara, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Dr Vivian Balakrishnan dalam satu kenyataan bersama berkata, Malaysia dan Singapura bersetuju membenarkan rentas sempadan secara bersyarat menerusi inisiatif Laluan Hijau Timbal Balik (RGL) dan Pengaturan Ulang Alik Berkala (PCA).
Kedua-dua inisiatif itu dijangka akan dilaksanakan pada 10 Ogos depan melibatkan urusan perniagaan dan rasmi antara kedua-dua negara serta pemegang pas imigresen jangka panjang untuk tujuan perniagaan dan pekerjaan.
Rahimah Abdullah
Tue Jul 14 2020

Menurut Daniel, Dewan Perdagangan Digital Malaysia mengalu-alukan usaha pembukaan semula sempadan Malaysia-Singapura demi manfaat ekonomi kedua-dua negara. - Foto Astro AWANI

68 notis tunjuk sebab dikeluarkan kepada peniaga ayam di Kelantan
Notis itu dikeluarkan sejak 14 April hingga 21 April kepada peniaga dan mereka perlu menjawab dalam tempoh antara tiga hingga tujuh hari.

Pelajar tahfiz cedera tercucuk kepala paip besi pada perut
BBP Jasin menerima panggilan pada pukul 8.42 malam sebelum bergegas ke lokasi kejadian bersama-sama tujuh anggota dan tiba di lokasi kira-kira dua minit kemudian.

SIC tidak berhasrat hukum komuniti perlumbaan drag
Azhan berkata komuniti perlumbaan drag adalah sebahagian daripada keluarga sukan permotoran, yang perlu dididik mengenai pematuhan kepada SOP.

17 pekerja di asrama di Singapura dijangkiti semula COVID-19
Kes-kes itu dikaitkan dengan seorang lelaki warga Bangladesh berusia 35 tahun yang tinggal di asrama berkenaan dan disahkan dijangkiti COVID-19 pada 19 April.

BPMB lantik Nazir Razak sebagai pengerusi baharu
Beliau menggantikan Datuk Zaiton Mohd Hassan yang bersara pada Februari 2021 selepas berkhidmat selama dua tahun.

COVID-19 | Rakyat Amerika dinasihat tidak memasuki Malaysia
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) menasihati rakyat negara itu untuk tidak melakukan perjalanan ke Malaysia. Saranan itu dilakukan setelah menilai situasi pandemik COVID-19 di Malaysia yang dicatatkan pada 'paras empat' yang menandakan kadar penularan di negara ini berada pada tahap tertinggi.

Hari Bumi 2021 | Tingkat kesedaran dalam menjaga bumi
Setiap pandemik yang mengancam nyawa manusia mempunyai vaksin bagi mengelak kehilangan nyawa, namun tidak bagi perubahan iklim.

Hari Bumi 2021 | Cara unik rai Hari Bumi
Sempena Hari Bumi, seorang artis dari China mengenakan gaun yang diperbuat daripada blon berwarna merah bagi menarik perhatian umum.

COVID-19 | Johor tutup tiga lagi sekolah
Johor menutup tiga lagi sekolah pada Khamis. Ia menjadikan jumlah sekolah yang ditutup di negeri itu akibat penularan wabak COVID-19 sebanyak 20 sekolah.

Segerakan RUU menghendap sebagai kesalahan jenayah
Pelbagai pihak terus mendesak kerajaan supaya menyegerakan penggubalan rang undang-undang berhubung 'stalking' atau perbuatan menghendap sebagai satu kesalahan jenayah.

COVID-19: Singapura siasat jangkitan semula di asrama pekerja
Pihak berkuasa Singapura sedang menyiasat kemungkinan jangkitan semula COVID-19 di kalangan penduduk di asrama pekerja migran.

Aidil Zafuan sedia kongsi pengalaman dengan pemain muda
Aidil kagum dengan corak permainan berkualiti tinggi dimiliki beberapa pemain muda seperti Luqman Hakim Shamsudin yang kini bersama kelab Belgium iaitu K.V. Kortrijk.

Tun Arifin Zakaria dilantik Pengerusi Majlis Penasihat AIAC
AIAC akan meneruskan kecemerlangan sebagai sebuah institusi ADR dan pusat timbang tara yang unggul serta terkemuka di dunia.

Suntikan vaksin bantu Harimau Malaya fokus aksi di UAE - Aidil Zafuan
Kapten pasukan Mohd Aidil Zafuan Abdul Radzak yakin, suntikan berkenaan juga mampu menghilangkan rasa takut para pemain terhadap ancaman COVID-19, yang masih melanda dunia ketika ini.

Skuad Harimau Malaya terima vaksin COVID-19
Suntikan kedua akan diterima 10 Mei ini sebelum mereka berlepas ke Bahrain pertengahan bulan depan bagi menghadapi dua siri perlawanan persahabatan.

MAHB sasar pelaburan RM1.3 bilion jadikan Lapangan Terbang Subang hab serantau
RM300 juta akan diperlukan untuk infrastruktur biasa dan RM1 bilion untuk membina kemudahan yang boleh disewa seperti hangar, kilang, penyelenggaraan, pembaikan dan operasi (MRO) serta bengkel.

Luqman Haziq muncul juara 'FIFA Global Series East Asia Qualifier 3'
Pemain e-sukan Muhammad Luqman Haziq Hajiman atau lebih dikenali sebagai GBX.LuqmanHzq, muncul juara 'FIFA Global Series East Asia Qualifier 3' yang berakhir semalam.

Malaysia jangan bodoh sombong, ikut Barat kekang COVID-19 - Jomo
Malaysia diingatkan agar tidak bodoh sombong dengan hanya mengikut langkah negara barat dalam mengekang penularan pandemik COVID-19.

ASTAF boleh gantung Presiden PSM 'Tok Mat' seumur hidup
Datuk Abdul Halim menjelaskan, Tok Mat tidak dibenarkan memegang sebarang jawatan dalam persatuan itu sehingga kes perbicaraannya selesai.

TM diiktiraf antara syarikat terbaik untuk bekerja di Asia 2020
TM turut terima Anugerah WeCare: Syarikat Paling Prihatin HR Asia 2020.