KUALA LUMPUR:Ahli Parlimen Langkawi, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata tiada sebarang usaha spesifik dilakukan oleh kerajaan untuk mempromosikan kaedah pertanian moden dalam kalangan pekebun kecil.

Bekas Perdana Menteri itu menjelaskan, sekiranya kumpulan tersebut dibiarkan dengan cara lama, mereka tidak akan dapat memajukan diri.

Sehubungan itu, Dr Mahathir menegaskan sukar untuk beliau menyatakan sokongan terhadap Belanjawan 2021 tanpa penjelasan berkenaan bagaimana kemiskinan kumpulan tersebut dapat diatasi.

"Mungkin kerajaan Perikatan Nasional (PN) sudah memikir dan melaksana cara-cara pertanian moden ini.

"Jika sudah ketepikan sahaja pendapat saya ini. Tetapi setakat saya tahu kebun kecil masih kecil dan peruntukan hanya untuk subsidi.

"Maka akan miskinlah pekebun kita selama-lamanya. Saya juga mempunyai idea berkenaan dengan menangkap ikan. Cara nelayan kita tangkap ikan akan meneruskan mereka sebagai golongan miskin.

"Nampak pendekatan kerajaan terhad kepada memberi elaun dan menambah elaun. Selain dari menambah elaun tak adakah cara untuk menambah pendapatan nelayan," katanya pada sesi Perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2021 Peringkat Jawatankuasan di Dewan Rakyat, di sini pada Rabu.


Tambah beliau, situasi itu akan menyebabkan kumpulan itu terus miskin dan bergantung kepada subsidi kerajaan.

Mengulas lanjut, Dr Mahathir berkata, penambahan peruntukan kepada Kementerian Pertanian dan Industri Makanan daripada RM500 juta kepada RM1.4 bilion, adalah tidak mencukupi.

Sebaliknya, kata beliau apa yang perlu dilakukan adalah pendekatan untuk mengatasi kemiskinan para pekebun dan nelayan.

"Sebenarnya di Langkawi ternakan ikan amat berjaya. Laut Langkawi dilindungi oleh pulau-pulau dari angin kencang dan ombak tinggi. Banyaklah tempat yang sesuai untuk ternakan ikan dalam sangkar.

"Nelayan keseorangan tidak mungkin adakan perusahaan ini. Hanya syarikat atau koperasi sahaja yang mungkin," ujarnya.

Antara faktor pekebun kecil tidak maju, Jelas Dr Mahathir adalah kerana tanah yang dimiliki kumpulan tersebut terlalu kecil.

Justeru, beliau berpandangan untuk mengatasi masalah tersebut ladang-ladang kecil perlu digabung supaya menjadi estet yang bersaiz sekurang-kurangnya 1,000 ekar atau lebih.