KUALA LUMPUR: Industri sawit Malaysia mencatatkan prestasi yang lebih baik untuk tahun ini yang dijangka berterusan hingga 2023, kata Ketua Pengarah Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) Datuk Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir.

Menurut beliau, beberapa faktor mungkin dikaitkan dengan jangkaan prestasi yang lebih baik, terutamanya permintaan yang lebih kukuh untuk minyak sawit.

Beliau berkata, konflik Rusia-Ukraine yang berterusan memberi impak rantaian bekalan minyak bunga matahari di seluruh dunia, menyebabkan lonjakan permintaan minyak sawit sebagai pengganti minyak bunga matahari.

Kenaikan harga minyak kacang soya dan minyak mentah Brent di pasaran dunia juga merupakan faktor penyumbang yang mungkin memberi kesan kepada prestasi minyak sawit negara, katanya.

“Oleh itu, kami menjangkakan harga purata minyak sawit mentah (MSM) pada RM5,100 satu tan untuk tahun ini, 15.7 peratus lebih tinggi berbanding RM4,407.00 satu tan pada 2021,” tambahnya.

Harga purata MSM bagi Januari – November 2022 ialah RM5,167 satu tan, meningkat 18.4 peratus berbanding RM4,363 satu tan bagi tempoh yang sama pada 2021.

Harga MSM mengalami penurunan mulai suku ketiga tahun ini berikutan musim pengeluaran MSM yang tinggi, peningkatan stok minyak sawit dan penurunan harga minyak kacang soya.

“Justeru, kami menjangkakan harga MSM akan stabil  pada purata RM3,800 satu tan pada 2023. Ini berdasarkan jangkaan pengeluaran minyak sawit yang lebih tinggi, keadaan cuaca yang dijangka bertambah baik terutamanya pada separuh kedua tahun depan dan ketersediaan bekalan minyak sayuran utama yang lain yang dijangka lebih tinggi.

"Sementara itu, harga minyak kacang soya yang dijangka rendah berikutan pengeluaran tinggi di Brazil dan Amerika Syarikat juga dijangka memberi impak kepada harga MSM.

"Selain itu, pengukuhan Ringgit Malaysia berbanding Dolar AS juga dijangka menjejaskan harga MSM,” jelasnya.

Ahmad Parveez juga berkata, ratifikasi Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP) pada 30 September 2022 akan menggalakkan permintaan untuk produk minyak sawit kerana ia meluaskan aksesnya kepada pasaran baharu seperti Kanada, Mexico dan Peru, yang tidak dilindungi oleh mana-mana Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) sedia ada.

Berdasarkan Analisis Kos Faedah mengenai potensi kesan CPTPP, selepas ratifikasi dan pelaksanaan CPTPP, tarif untuk produk minyak sawit kini dikurangkan daripada maksimum enam peratus untuk Kanada, lima peratus untuk Mexico dan sembilan peratus untuk Peru kepada tarif yang lebih rendah berdasarkan jadual penghapusan tarif.

Selain daripada eksport minyak sawit yang lebih tinggi ke pasaran, penghapusan tarif meningkatkan daya saing minyak sawit Malaysia di negara anggota CPTPP.

Eksport minyak sawit dan produk berasaskan sawit lain bagi Januari - November 2022 meningkat 1.3 peratus kepada 22.43 juta tan berbanding 22.14 juta tan dalam tempoh yang sama 2021.

Harga minyak sawit yang lebih tinggi dalam tempoh itu telah meningkatkan jumlah hasil eksport sebanyak 31.8 peratus kepada RM120.43 bilion berbanding RM91.38 bilion yang direkodkan pada Januari - November 2021.

Eksport minyak sawit sahaja meningkat sedikit sebanyak 0.8 peratus kepada 14.25 juta tan pada Januari - November 2022 berbanding 14.14 juta tan dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya.

Oleh itu, hasil eksport minyak sawit melonjak 31 peratus kepada RM80.22 bilion daripada RM61.26 bilion pada tempoh yang sama 2021.

Beliau juga berkata pengeluaran MSM dijangka meningkat sedikit sebanyak 2.1 peratus kepada 18.50 juta tan bagi tahun ini berbanding 18.12 juta tan pada 2021.

“Kami menjangkakan pengeluaran minyak sawit akan pulih secara perlahan berikutan isu kekurangan buruh di ladang sawit, terutama untuk aktiviti penuaian dan pemunggahan buah tandan segar (BTS).

"Pengeluaran MSM diunjurkan terus meningkat kepada 19 juta tan bagi 2023 berikutan jangkaan peningkatan kawasan produktif terutama di Semenanjung Malaysia dan Sarawak,” katanya.

Selain itu, situasi tenaga kerja mungkin stabil tahun depan kerana permohonan pekerja asing sedang diluluskan secara berperingkat.

Pengeluaran MSM bagi Januari-November 2022 berjumlah 16.83 juta tan, meningkat satu peratus berbanding 16.67 juta tan yang dicatat dalam tempoh yang sama pada 2021.

Ia disumbangkan oleh peningkatan 2.8 peratus bagi BTS diproses kepada 86.51 juta tan dalam Januari - November 2022 berbanding 84.17 juta tan dalam tempoh yang sama tahun lepas.

“Dalam jangkaan pengeluaran yang lebih tinggi, kami menyasarkan stok minyak sawit pada 1.85 juta tan untuk tahun 2022, meningkat sebanyak 0.24 juta tan atau 14.9 peratus berbanding 1.61 juta tan pada Disember 2021,” katanya.

Menurut beliau, stok minyak sawit diunjurkan sebanyak dua juta tan pada 2023, lebih tinggi dari 2022 berikutan jangkaan bekalan minyak sayuran utama lain termasuk minyak sawit yang lebih tinggi.

“Kami menjangkakan prestasi industri minyak sawit Malaysia secara amnya akan lebih baik pada tahun hadapan berbanding 2022,” tambah beliau.