SINGAPURA: Maybank Securities Pte Ltd menaikkan sedikit unjuran inflasi 2022 untuk inflasi teras Singapura kepada 4.2 peratus daripada 4.0 peratus dan inflasi keseluruhan kepada 6.2 peratus daripada 6.0 untuk mengambil kira kenaikan yang lebih besar daripada jangkaan dalam kos makanan dan perkhidmatan.

"Pengembara yang keluar dari Lapangan Terbang Changi juga perlu membayar caj lapangan terbang yang lebih tinggi, ia meningkat sebanyak S$6.9 kepada $59.2 mulai 1 November 2022 dan sebanyak S$3 lagi pada April 2023 dan S$3 lagi pada April 2024," kata penganalisis dalam nota penyelidikan mereka.

Mereka menjangkakan Pihak Berkuasa Monetari Singapura (MAS) akan mengetatkan dasar monetari sekali lagi pada bulan Oktober dengan memusatkan semula kadar pertukaran efektif nominal dolar Singapura (S$NEER) ke paras semasa.

"S$NEER kini didagangkan sekitar +1.5 peratus melebihi paras pertengahan, berdasarkan anggaran kami. Kami tidak menjangkakan gerakan berganda (kedua-duanya memusatkan semula dan turun) kerana peningkatan kemelesetan teknikal mungkin akan berlaku," kata mereka.

Mereka juga menjangkakan MAS akan menaikkan unjuran inflasi keseluruhannya kepada 5.5 peratus-6.5 peratus daripada 5.0 peratus-6.0 peratus dan unjuran inflasi teras kepada 3.5 peratus-4.5 peratus daripada 3.0 peratus -4.0 peratus.

Firma penyelidikan itu juga menjangkakan Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (Fed) akan menaikkan kadar sebanyak 125 mata asas (bps) lagi dalam baki dua mesyuarat November dan Disember tahun ini dan sebanyak 25 mata asas lagi pada 2023.

"Unjuran Fed yang dilihat akan menaikkan kadar faedah boleh memacu kadar gadai janji Singapura kepada 4.5 peratus menjelang akhir tahun ini dan 5.0 peratus menjelang pertengahan tahun depan, ia akan menghampiri paras tertinggi dalam tempoh 20 tahun," kata penganalisis itu.

Ia diumumkan bersama oleh MAS dan Kementerian Perdagangan dan Industri Singapura pada Jumaat (23 September) bahawa inflasi teras Singapura melonjak kepada 5.1 peratus pada Ogos berbanding 4.8 peratus pada Julai dengan IHP meningkat sebanyak 0.5 peratus pada asas bulan ke bulan berbanding 0.6 peratus pada bulan Julai.

Sementara itu, inflasi keseluruhan meningkat kepada 7.5 peratus daripada 7.0 peratus pada Julai manakala IHP meningkat 0.9 peratus daripada bulan sebelumnya sebanyak 0.2 peratus.

-- BERNAMA