KUALA LUMPUR: Lima puluh sembilan negara mengambil bahagian dalam Sidang Kemuncak Ekonomi Antarabangsa ke-13 : Rusia-Dunia Islam (Sidang Kemuncak Kazan) yang sedang berlangsung, platform terbesar Rusia untuk kerjasama dengan dunia Islam.

Sidang kemuncak tiga hari itu bermula pada Khamis di Bandar Kazan, ibu kota Republik Tatarstan, menyaksikan penyertaan 44 negara Islam, daripada 59 negara keseluruhannya.

Kazan menerima status "Modal Belia OIC - 2022".

Kedutaan Rusia di Malaysia memberitahu Bernama bahawa 150 syarikat Rusia dan asing mengambil bahagian dalam sidang kemuncak itu yang turut menampilkan Ekspo Halal Rusia, Hari Halal Sedunia, yang merupakan antara acara Sidang Kemuncak Halal Sedunia, dan acara khusus sempena ulang tahun ke-1100 kedatangan Islam di Volga Bulgaria, yang menjadi sejarah penting bertapaknya Islam di Rusia.

Pada Mei 922, Islam diisytiharkan sebagai agama negara Volga Bulgaria, sebuah negeri yang terletak di wilayah Volga Tengah dan wilayah Kama pada abad X-XIII, kata kenyataan itu.

Sidang kemuncak itu dianjurkan oleh Agensi Pembangunan Pelaburan Tatarstan. Menurut penganjur, objektif utama Sidang Kemuncak Kazan adalah untuk mengukuhkan hubungan perdagangan, ekonomi, saintifik, teknikal, sosial dan budaya antara wilayah Persekutuan Rusia dan negara-negara Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), serta untuk menggalakkan pembangunan institusi sistem kewangan Islam di Rusia.

Rusia mempunyai kira-kira 20 juta penduduk Islam daripada kira-kira 145 juta orang penduduk.

Sidang kemuncak ke-13, yang menghimpunkan wakil-wakil organisasi antarabangsa, pihak berkuasa awam, institusi kewangan, kedutaan, ahli parlimen, pelabur terkemuka dan ahli perniagaan dan pengurus tertinggi syarikat Rusia dan asing sedang diadakan dalam rangka kerja Kumpulan Visi Strategik Dunia Rusia-Islam, dipengerusikan oleh Rustam Minnikhanov, Presiden Republik Tatarstan.

Antara program tersebut adalah blok pelaburan yang penting dengan 50 syarikat pemula yang inovatif dari wilayah Rusia dan negara-negara OIC. Ia bertujuan mengukuhkan kerjasama antara Rusia dan dunia Islam.

"Sidang Kemuncak Dunia Rusia-Islam hanyalah platform untuk sinergi agenda ekonomi, saintifik, teknikal, budaya dan maklumat melalui pelbagai struktur OIC," katanya.

Sementara itu, Presiden Vladimir Putin dalam perutusannya berkata Rusia meletakkan nilai tinggi untuk memperkukuh hubungan mesra dengan negara-negara Islam, baik hubungan dua hala mahupun dalam OIC.

"Kami menyelaraskan usaha kami menangani banyak isu penting dalam agenda serantau dan global, dan bersama-sama menentang penggunaan pemerasan, langkah diskriminasi, dan tindakan politik dan ekonomi dalam hubungan antarabangsa. Kami berharap untuk meningkatkan lagi hubungan yang saling menguntungkan, produktif, kerjasama dalam bidang perdagangan, ekonomi, sains dan teknologi, kebudayaan dan bidang lain," katanya.

Putin menegaskan bahawa adalah penting bagi umat Islam Rusia mengambil bahagian secara aktif dalam meluaskan hubungan antarabangsa negara itu dan Sidang Kemuncak Kazan 2022 adalah buktinya.

"Saya mengucapkan tahniah kepada anda atas ulang tahun ke-1100 penerimaan Islam oleh Volga Bulgaria, yang merupakan acara penting bagi umat Islam Rusia dan dunia, dan, sudah tentu, untuk kita semua."

Kami mengalu-alukan tetamu dari berpuluh-puluh negara - ahli politik, agama dan tokoh masyarakat, saintis, artis dan wartawan - yang datang ke Republik Tatarstan untuk menghadiri perayaan itu."

--BERNAMA