TAMIL NADU: Sekurang-kurangnya 54 orang maut dan berpuluh-puluh lagi masih dirawat di hospital selepas meneguk alkohol yang dicampur dengan metanol di negeri Tamil Nadu di selatan India.

Hampir 200 orang telah dirawat sejak Rabu di daerah Kallakurichi dan lebih 100 orang masih dirawat di beberapa hospital.

Manakala, 48 lelaki dan enam wanita meninggal dunia akibat minuman keras yang tercemar itu pada semalam (Sabtu) dengan yang lain dirawat kerana gejala termasuk muntah, sakit perut dan cirit-birit.

Orang ramai kerap membeli alkohol haram kerana segelintir yang mampu membeli minuman keras berjenama sehingga ada ketika mencetus insiden yang besar kerana sesetengah vendor menambah metanol untuk meningkatkan potensi minuman mereka.

Metanol iaitu bahan kimia toksik yang digunakan untuk tujuan industri, boleh menyebabkan seseorang itubuta, mengalami kerosakan hati atau kematian walaupun diambil dalam kuantiti yang kecil.

Menurut pegawai kanan daerah, MS Prasanth, sekurang-kurangnya tujuh orang telah ditangkap oleh pihak berkuasa, yang sebelum ini berkata mereka turut merampas 200 liter minuman beralkohol yang dihasilkan secara haram.

Kerajaan Tamil Nadu pada Khamis telah mengambil tindakan tatatertib terhadap 10 pegawai yang bertanggungjawab menguruskan alkohol haram dan gagal menghalang kejadian itu.

Ketua Menteri Tamil Nadu, MK Stalin mengumumkan keluarga mangsa dan mereka yang dimasukkan ke hospital akan menerima pampasan kewangan daripada kerajaan.

Beliau juga memerintahkan bekas hakim Mahkamah Tinggi menyiasat kejadian itu.

Menteri negeri dan pemimpin pembangkang - yang telah mengkritik kerajaan kerana gagal mencegah keracunan besar-besaran telah berkunjung ke daerah itu untuk menyantuni mangsa dan keluarga mereka.

Dalam perkembangan sama, upacara pembakaran mayat mangsa dijalankan dengan keluarga menjalankan upacara terakhir bersebelahan antara satu sama lain.

Lebih 12 orang maut tahun lalu dalam kejadian serupa di daerah Tamil Nadu berdekatan, mnakala 120 orang lagi maut di negeri utara Punjab pada 2020.

Pada 2022, lebih 30 orang maut di negeri Bihar di timur India dan sekurang-kurangnya 28 maut di negeri Gujarat di barat selepas meminum minuman keras tercemar yang dijual tanpa kebenaran. – Al Jazeera