BRUSSELS: Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen dan Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez menyampaikan inisiatif baharu untuk kerjasama vaksin dengan negara Amerika Latin dan Caribbean bagi menghadapi pandemik COVID-19.

Von der Leyen, berkata walaupun program vaksinasi masih perlahan, namun negara-negara berkenaan perlu meningkatkan kapasiti mereka dalam mengeluarkan dan menguruskan vaksin.

"Tetapi kita semua tahu bahawa vaksinasi membantu kita keluar dari wabak secara perlahan tetapi pasti, kita kini mesti meningkatkan usaha untuk mempersiapkan diri dengan lebih baik terhadap pandemik masa depan.

"Untuk ini, setiap negara dan setiap wilayah perlu meningkatkan kapasiti mereka sendiri untuk mengeluarkan dan menguruskan vaksin," katanya.

Menurut pegawai EU, inisiatif baharu itu bertujuan untuk memindahkan teknologi dan membolehkannya ia dibangunkan secara tempatan, berkongsi dasar peraturan yang berjaya dan mempromosikan pelaburan farmaseutikal di rantau berkenaan.

Pegawai EU mengumumkan, inisiatif itu akan dilaksanakan dengan rakan kongsi serantau untuk menyokong usaha tempatan yang berterusan.

Von der Leyen berkata, inisiatif EU itu membabitkan sokongan kewangan berterusan kepada sektor biotek di Cuba dan Mexico.

Pada masa sama, EUu juga sedang mengkaji kemungkinan melanjutkan sokongan sama kepada Chile, Costa Rica, Uruguay dan Colombia.