awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Kes kartel tipuan bida: Enam perusahaan berdepan penalti kewangan - MyCC
Ketibaan pelancong asing ke Thailand turun 7.25%, Malaysia kekal penyumbang utama
Ayam Belanda halal dari Rusia selamat, berkualiti - Mohamad
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

G20 berperanan utama bentuk dasar kesihatan global - Presiden Turkiye

Bernama
Bernama
16/11/2022
03:48 MYT
G20 berperanan utama bentuk dasar kesihatan global - Presiden Turkiye
Erdogan (kanan) berbincang sesuatu dengan Presiden AS, Joe Biden di Bali, Indonesia sempena sidang G20 pada Selasa. - AP
BALI (Indonesia): Kumpulan 20 (G20) "berperanan penting" dalam membentuk dasar kesihatan global, kata Presiden Turkiye Recep Tayyip Erdogan pada Selasa.
"Kemanusiaan memerlukan kepimpinan politik dan keazaman dari segi dasar kesihatan.
"G20 mempunyai peranan penting dalam hal ini," kata Erdogan ketika sesi kesihatan di Sidang Kemuncak Pemimpin G20 di Bali, Indonesia.
Erdogan menekankan perlunya negara G20 mengambil pendekatan holistik dalam usaha memperkukuh sistem kesihatan global dan mengelak wabak penyakit masa depan, lapor Agensi Anadolu.
"Proses kerjasama penyelidikan dan pembangunan yang dimulakan oleh presiden G20 Indonesia dan disokong Turkiye beserta enam ahli lain sudah pasti akan memberi manfaat.
"Turkiye secara aktif menyumbang kepada usaha global dengan mengambil pendekatan berpaksikan manusia semasa pandemik," katanya.
Beliau berkata Turkiye mementingkan keperluan kumpulan yang kurang bernasib baik.
"Kami mengekalkan akses tanpa gangguan kepada perkhidmatan kesihatan untuk lima juta pelarian di negara kami," katanya.
Turkiye turut membantu 161 negara dan 12 organisasi antarabangsa dalam memerangi COVID-19 serta menyumbang lebih 6.3 juta dos vaksin kepada 19 negara, kata Erdogan.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Recep Tayyip Erdogan
#G20
#Bali
#Indonesia
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan