awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Laungan ‘Bebas Bosku’ bergema di Kompleks Mahkamah
Ringgit teruskan aliran mengukuh, cecah lagi paras tertinggi dalam lima tahun
Seorang rentung, lebih 30 rumah setinggan terbakar di Tatau
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Jakarta sedia jadi pengantara penyelesaian konflik Ukraine-Rusia - Menteri Pertahanan Indonesia

Bernama
Bernama
27/06/2023
12:27 MYT
Jakarta sedia jadi pengantara penyelesaian konflik Ukraine-Rusia - Menteri Pertahanan Indonesia
Prabowo Subianto berkata Indonesia menghormati sepenuhnya perundangan antarabangsa dan dasar luar negara berkenaan.
MOSCOW: Indonesia bersedia menjadi pengantara dalam usaha menyelesaikan konflik bersenjata antara Ukraine dan Rusia dengan memberi cadangan yang boleh dilaksanakan, kata Menteri Pertahanan Indonesia Prabowo Subianto, lapor Sputnik.
"Dengan persetujuan kedua-dua pihak, kami bersedia untuk menjadi pengantara konflik. Kami akan terus berusaha untuk memberi cadangan yang boleh dilaksanakan," kata Subianto dipetik Agensi Berita Antara selepas pertemuan dengan Presiden Joko Widodo pada Isnin.
Menteri pertahanan itu berkata Indonesia menghormati sepenuhnya perundangan antarabangsa dan dasar luar negara berkenaan.
"Kami berusaha untuk mengekalkan hubungan mesra dengan semua pihak dan kami secara konsisten cuba menjadi orang tengah," kata Subianto.
Pada awal Jun, Indonesia mencadangkan pelan damai untuk konflik Ukraine yang akan mewujudkan zon bebas tentera yang serupa dengan Korea Utara dan Korea Selatan.
Jakarta juga mencadangkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menganjurkan referendum di wilayah yang dipertikaikan untuk memastikan secara objektif hasrat penduduk dan Indonesia bersedia untuk menyediakan pemerhati serta unit tentera di bawah naungan pengaman PBB.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Ukraine
#Rusia
#pengantara
#Indonesia
#konflik
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan