awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Lebih 2.2 juta kenderaan dijangka masuk Pulau Pinang
Titah Adendum: "Jangan campur urusan kami" - Pemuda UMNO WP selar kenyataan AMK
Krisis kemanusiaan di Gaza kekal meruncing di tengah-tengah kebuluran, kemusnahan - UNRWA
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Jemaah di masjid Kanada berjaya halang serangan lelaki berkapak

Astro Awani
Astro Awani
20/03/2022
05:02 MYT
Jemaah di masjid Kanada berjaya halang serangan lelaki berkapak
Menurut pihak polis, lelaki berusia 24 tahun itu memasuki masjid di pekan Mississauga, pinggir bandar Toronto dan terus menghalakan penyembur terbabit ke arah pengunjung sebelum ditumpaskan jemaah masjid.
PARA jemaah di sebuah masjid di Kanada berdepan detik cemas selepas seorang lelaki bersenjatakan kapak dan semburan yang digunakan untuk menghalau beruang cuba melakukan serangan dalam kejadian pada Sabtu pagi.
Memetik laporan media antarabangsa, serangan tersebut berjaya dipatahkan oleh jemaah, dan tiada kecederaan parah dilaporkan.
Menurut pihak polis, lelaki berusia 24 tahun itu memasuki masjid di pekan Mississauga, pinggir bandar Toronto dan terus menghalakan penyembur terbabit ke arah pengunjung sebelum ditumpaskan jemaah masjid.
Suspek yang dikenali sebagai Mohammad Moiz Omar kemudian ditahan di lokasi kejadian, dengan beberapa jemaah mengalami kecederaan ringan akibat terkena semburan.
Suspek didakwa atas enam kesalahan termasuk menyerang dengan senjata dan menggunakan bahan berbahaya dengan niat untuk membahayakan nyawa atau menyebabkan kecederaan.
Sementara itu, seorang jemaah, Noorani Sairally menyifatkan pengalaman berdepan insiden itu sebagai mengerikan.
Katanya, dia mendengar jeritan sebelum menoleh untuk melihat seorang lelaki yang memegang kapak dan menyembur semburan menghalau beruang terhadap tiga individu.
"Ketika suspek sedang menyembur, orang di barisan pertama menyedari sesuatu sedang berlaku dan salah seorang lelaki muda menoleh lalu menolak kapak (yang dipegang suspek).
"Lelaki muda itu kemudian menahan penyerang sehingga polis tiba," kata saksi itu.
Susulan insiden tersebut, Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau melalui kemas kini di laman Twitter mengutuk serangan itu sebagai 'sangat mengganggu'.
Beliau dalam masa yang sama turut memuji keberanian para jemaah di masjid itu.
"Saya mengutuk sekeras-kerasnya keganasan ini, yang tidak mempunyai tempat di Kanada. Saya mendoakan (keselamatan) komuniti," tulisnya.
The attack on congregants at the Dar Al-Tawheed Islamic Centre is incredibly disturbing. I strongly condemn this violence which has no place in Canada and Im keeping the community in my thoughts today. I also want to applaud the courage of those who were there this morning.
— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) March 19, 2022
Setakat ini motif sebenar kejadian masih belum dikenal pasti, tetapi penyiasat percaya serangan "bermotifkan kebencian".
Topic Berkaitan
#Justin Trudeau
#Serangan masjid Kanada
#kapak
#semburan
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan