NEW DELHI: Sembilan menteri baharu mengangkat sumpah pada Jumaat di Sri Lanka ketika kerajaan gabungan semua parti cuba memulihkan ketenteraman negara yang dilanda krisis kewangan.

Bagi portfolio utama, Menteri Pelabuhan dan Penerbangan ia digalas Nimal Siripala De Silva, Susil Premajayantha akan mengetuai Kementerian Pendidikan dan Keheliya Rambukwella akan berkhidmat sebagai Menteri Kesihatan.

Nalin Fernando dilantik sebagai Menteri Perdagangan, Tiran Alles sebagai Menteri Keselamatan Awam dan Harin Fernando diberikan portfolio Kementerian Pelancongan.

Presiden Sri Lanka Gotabaya Rajapaksa awal bulan ini melantik ahli politik veteran Ranil Wickremesinghe sebagai Perdana Menteri untuk mengemudi Sri Lanka keluar daripada kegawatan ekonomi yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Wickremesinghe menggantikan abang Gotabaya, Mahinda Rajapaksa, yang meletak jawatan di tengah-tengah kemarahan orang ramai yang memuncak terhadap tindakan kerajaan mengendalikan inflasi yang tinggi, gangguan bekalan elektrik dan kekurangan barangan keperluan.

Sementara itu, Wickremesinghe mengalu-alukan pengumuman oleh negara terkaya Kumpulan Tujuh (G7) yang akan membantu Sri Lanka dalam mendapatkan pelepasan hutang.

"Penglibatan berterusan masyarakat antarabangsa dengan Sri Lanka adalah kunci untuk mengatasi krisis ekonomi," ciap Perdana Menteri Sri Lanka itu di Tweeter.

Bank Pusat Sri Lanka pada Khamis berkata aktiviti ekonomi akan terjejas tahun ini disebabkan kekurangan bekalan, kekurangan tenaga dan ketegangan sosial.

Ia berkata "langkah segera diperlukan untuk memulihkan kestabilan politik yang lebih besar melalui tadbir urus konsensus dan keharmonian sosial."

-- BERNAMA