PRESIDEN Amerika Syarikat (AS) Joe Biden dan Perdana Menteri Iraq Mustafa Al-Kadhimi memeterai perjanjian secara rasmi menamatkan misi pertempuran di Iraq pada akhir 2021 selepas lebih 18 tahun tentera Amerika dihantar ke negara itu.

Dengan langkah Biden mengundurkan tentera Amerika terakhir di Afghanistan selewat-lewatnya Ogos ini, Presiden Demokrat itu sedang menyelesaikan misi pertempuran Amerika dalam dua perang yang dimulakan oleh Presiden George W Bush sewaktu pentadbirannya.

Biden dan Kadhimi bertemu di Oval Office pada Isnin untuk perbincangan pertama mereka secara langsung sebagai sebahagian daripada dialog strategik antara Amerika Syarikat dan Iraq.

"Peranan kita di Iraq ialah untuk sentiasa ada, untuk terus melatih, menolong, membantu dan menangani isu pengganas ketika ia muncul, tetapi kita tidak akan menyertai misi pertempuran, sekurang-kurangnya hingga akhir tahun," kata Biden kepada wartawan ketika sesi bertemu Kadhimi di Washington DC.

Pada ketika ini terdapat 2,500 tentera Amerika di Iraq yang menfokuskan untuk membasmi militan Daesh.

Peranan Amerika di Iraq akan beralih sepenuhnya kepada latihan dan menasihati tentera Iraq untuk mempertahankan diri.

Langkah itu tidak dijangka memberikan kesan besar kerana Amerika telah mulai fokus untuk melatih pasukan Iraq.

Gabungan yang dipimpin AS menyerang Iraq pada bulan Mac 2003 berdasarkan tuduhan bahawa pemerintah Saddam Husseini yang juga pemimpin Iraq ketika itu memiliki senjata pemusnah besar-besaran.

Saddam digulingkan dari kekuasaan tetapi senjata seperti didakwa itu tidak pernah dijumpai.

Dalam beberapa tahun kebelakangan, misi Amerika didominasi dengan membantu mengalahkan militan Daesh di Iraq dan Syria.

"Tiada siapa yang akan menyatakan misi selesai. Tujuannya adalah kekalahan Daesh yang berkekalan," kata seorang pegawai kanan pentadbiran kepada wartawan menjelang lawatan Kadhimi.

Rujukan itu mengingatkan pada sepanduk 'Mission Accomplished' di kapal induk USS Abraham Lincoln, di mana Bush memberikan ucapan yang menyatakan operasi pertempuran besar di Iraq pada 1 Mei 2003.

"Jika anda melihat ke mana kita berada, di mana kita mempunyai helikopter Apache dalam pertempuran ketika kita mempunyai pasukan khas AS melakukan operasi biasa, itu adalah evolusi yang signifikan.

"Jadi pada akhir tahun ini kita fikir akan berada di tempat yang baik untuk benar-benar secara formal beralih ke peranan penasihat dan peningkatan keupayaan," kata pegawai itu.

Diplomat dan tentera AS di Iraq dan Syria menjadi sasaran serangan tiga roket dan dron pada awal bulan ini.

Penganalisis percaya bahawa serangan itu adalah sebahagian daripada kempen militan yang disokong oleh Iran.

Kadhimi dilihat mesra terhadap AS dan telah berusaha untuk memeriksa kekuatan militan yang berpihak kepada Iran.

Bagaimanapun, pemerintahnya mengecam serangan udara AS terhadap pejuang yang berpihak kepada Iran di sepanjang sempadannya dengan Syria pada akhir Jun dan menyebutnya sebagai pelanggaran kedaulatan Iraq.

AS merancang memberi Iraq 500,000 dos vaksin Pfizer / BioNTech di bawah program perkongsian vaksin COVAX global.

Biden mengatakan dosnya akan tiba dalam masa beberapa minggu.

Amerika juga akan memberikan AS$5.2 juta untuk membantu membiayai misi PBB memantau pilihan raya Oktober di Iraq.