KUALA LUMPUR: Walaupun percubaan pertama Korea Utara untuk melancarkan satelit pengintip ketenteraan ke orbit pada pagi Rabu menemui kegagalan, negara Asia Timur yang mencetuskan ancaman itu tidak akan menyerah kalah.

Dengan 10 juta penduduk di Seoul ibu negara Korea Selatan tersedar daripada lena pada awal pagi kerana "amaran peperangan" yang menasihatkan evakuasi segera, insiden itu menunjukkan kemungkinan ancaman lebih meluas terhadap keselamatan negara dan manusia, bahkan di luar Korea Selatan.

Pensyarah Kanan Kajian Strategik dan Hubungan Antarabangsa Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Dr Hoo Chiew Ping memberitahu Bernama bahawa pelancaran terbaharu itu, walaupun bukan perkara baharu, ia cukup untuk menarik perhatian antarabangsa.

"Korea Utara telah memberikan alasan mereka untuk melancarkan satelit itu, iaitu untuk memantau latihan ketenteraan Amerika Syarikat-Korea Selatan dan aktiviti ketenteraan Amerika Syarikat di rantau itu. Latihan ketenteraan dilihat sebagai muslihat untuk serangan atau pencerobohan tiba-tiba ke atas Korea Utara.

"Tahun lalu, beberapa gambar pelancaran peluru berpandu mereka di media negara mereka jelas diambil oleh satelit angkasa mereka. Ia adalah petunjuk bahawa mereka sedang meningkat dan semakin mahir dalam teknologi angkasa, termasuk pengendalian satelit," katanya ketika dihubungi oleh agensi berita ini untuk memberikan komen mengenai pelancaran itu.

"Satelit mereka ditujukan kepada Amerika Syarikat, Korea Selatan, dan Jepun. Bagaimanapun, menurut pandangan saya, kita tidak sepatutnya meremehkan mereka (Korea Utara) berdasarkan pencapaian baik mereka sejak ujian peluru berpandu Taepodong 1998 - ujian peluru berpandu pertama Korea Utara yang jatuh ke Laut Jepun," tambah Hoo, yang mempunyai pengetahuan yang baik mengenai rejim itu.

Bagi ahli geostrategi Prof Dr Azmi Hassan, Korea Utara mempunyai keupayaan untuk melancarkan satelit pengintip tanpa menggunakan kenderaan pelancaran dari negara lain.

"Walaupun kita tidak berperang dengan negara lain, satelit ketenteraan digunakan untuk pengintipan dan optiknya jauh lebih baik daripada satelit pengamatan Bumi.

"Rakyat Malaysia juga perlu menyedari keupayaan mereka atau apa yang mereka sebut sebagai 'pengintipan', yang turut mengancam kepentingan kita. Bukan hanya kerana Korea Utara mengawasi tetapi juga kerana satelit serupa lain sedang beredar di orbit," kata Felow Kanan Akademi Nusantara untuk Penyelidikan Strategik (NASR).

Pentadbiran Pembangunan Aeroangkasa Nasional Korea Utara melancarkan satelit pengintip ketenteraan Malligyong-1 menggunakan kenderaan pelancaran angkasa yang baharu dibangunkan Chollima-1, menurut agensi berita Korea Utara, Agensi Berita Pusat Korea (KCNA).

Korea Utara mengakui bahawa percubaannya untuk melancarkan satelit pengintip ketenteraan ke orbit pada Rabu pagi telah gagal dan berikrar untuk melancarkan semula "secepat mungkin".

Pelancaran itu dilakukan pada pukul 6.27 pagi waktu tempatan di stesen pelancaran satelit Sohae di Tongchang-ri, Wilayah Pyongyang Utara.

Sebelum ini, agensi berita Yonhap melaporkan Washington mengutuk pelancaran itu dan menyifatkannya sebagai "percanggahan yang terang-terangan" terhadap beberapa resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC).

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres juga "dengan tegas" mengutuk pelancaran itu dan mengulangi seruannya agar Pyongyang menghentikan tindakan sedemikian dan "dengan segera" melanjutkan dialog untuk perdamaian, kata jurucakapnya dalam satu kenyataan awal hari ini.

-- BERNAMA