JERMAN pada Jumaat membangkitkan mengenai kepentingan meningkatkan akses vaksin bagi negara-negara miskin menerusi inisiatif Covax Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Canselornya Angela Merkel menegaskan, pada waktu sukar ini, ketibaan bekalan vaksin adalah lebih kritikal berbanding wang.

"Kami belum berbincang berkenaan peratusan sumbangan, tetapi adalah penting untuk dipastikan vaksin itu tiba, dan ia bukan hanya sekadar ikrar dana.

"Bagi saya, tidak kira sama ada Biontech/Pfizer sudah memeterai kontrak dengan Covax atau kita berikan sebahagian dos kita, di bawah dana yang lebih besar.

"Tetapi, butiran ini akan dibincangkan dengan lebih lanjut. Apa yang penting, vaksin itu tiba dan ia bukan semata-mata tentang wang," katanya,

Beliau berkata demikian di Berlin selepas menghadiri mesyuarat G7 yang diadakan secara maya.

Pada Khamis, Presiden Perancis Emmanuel Macron menyeru Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah supaya memperuntukkan sehingga 5 peratus bekalan vaksin mereka kepada negara-negara membangun.

Mengulas perkara itu, Merkel memaklumkan, beliau bagaimanapun belum berbincang dengan Macron mengenai jumlah vaksin yang akan disumbangkan kepada Covax.Vaksin COVID-19 | Merkel tingkat akses vaksin kepada negara miskin