AKTIVIS demokrasi Hong Kong menyelar tindakan pelakon utama filem Disney "Mulan" yang secara terang-terangan menyatakan sokongan kepada polis negara itu.

Susulan tindakan Liu Yifei yang disifatkan sebagai menyokong kekejaman pihak berkuasa, aktivis Hong Kong Joshua Wong menyeru orang ramai untuk memboikot filem lakonan aktres tersebut.

"Disebabkan Disney berkunjung ke Beijing dan kerana Liu Yifei secara terbuka dan bangga menyokong kekejaman polis di Hong Kong, saya mendesak semua orang yang mempercayai hak asasi manusia untuk #BoycottMulan," kata Joshua di akaun Twitter miliknya pada Jumaat


Terdahulu, Yifei dilaporkan telah berkongsi catatan di media sosial bulan Ogos 2019 berhubung sokongannya kepada Hong Kong.

"Saya menyokong polis Hong Kong. Anda semua boleh menyerang saya sekarang. Sungguh memalukan bagi Hong Kong," katanya dalam status berkenaan.

Tahun lalu, kejadian protes berlaku di bandar itu selepas Hong Kong kembali semula ke negara China di bawah kaedah 'satu negara, dua sistem' yang membenarkan kebebasan itu tidak dinikmati di tanah besar, seperti hak untuk membantah dan mempunyai sistem perundangan bebas.

Wong juga pernah ditahan oleh pihak berkuasa sekitar dua kali pada tahun lalu.

"Mulan" dilancarkan di platform penstriman Disney+ pada Jumaat.